eur:
394.04
usd:
365.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Hogy mondaná angolul, hogy belvíz?

Az árvíz és a belvíz Magyarországon jelenti az egyik legnagyobb gondot az európai országok közül. Szakemberek szerint a hazai védekezési mód az egész kontinensen elismert. Mostanában azonban többen arra panaszkodnak, hogy akadozik a fejlesztés.

Az Ár- és Belvízvédelmi Központi Szervezet Kht. igazgatója szerint nem a pénzhiány, hanem a hosszú előkészítési folyamatok miatt lassult le a Vásárhelyi-terv. Váradi József az InfoRádiónak elmondta, az önkormányzatok és a helyi szervezetek nem tudták felhasználni a rendelkezésükre álló forrásokat árvízvédelemre.

Váradi József szerint jelenleg nem csak a létesítményekből van kevés, hanem az emberekből is az árvízvédelemben. A fejlesztést hátráltatja, hogy az engedélyeztetés és a földek megszerzése hosszadalmas folyamat.

Angolul nincs is ilyen szó

Az európai országok közül arányosan Magyarországon jelent a legnagyobb területen veszélyt az árvíz - mondta az InfoRádiónak a Víz Világszövetségének elnöke. A belvíz például olyannyira magyar sajátosság, hogy például angolra igen nehezen fordítható le.

Somlyódi László szerint az egész kontinensen elismert a magyar árvízi védekezés. Õ úgy látja, nincs lemaradás a védekezésben.

Most 80 ezer hektár belvíz

Az elmúlt hetek csapadékos időjárása miatt 39 belvízvédelmi szakaszon van érvényben készültség. Elsőfokú árvízvédelmi riadó van a Berettyó és a Körösök 257 kilométeres szakaszán. Szakértők szerint nincs rendkívüli helyzet, hétvégére lelassul az olvadás.

Február 16-a óta 50 százalékkal nőtt a belvízzel elöntött területek aránya, így jelenleg körülbelül 80 ezer hektárt borít víz Magyarországon. A belvíz elsősorban a kelet-magyarországi megyéket sújtja, Nógrád és Bács-Kiskun kivételével készültség van érvényben az összes keleti megyében. Karcagon 5 családot kellett kiköltöztetni a belvíz miatt életveszélyessé vált lakóházakból.

Rosszabb lehet a helyzet, mint a 2001-es árvíz idején

A Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság vezetője az InfoRádiónak azt mondta, hogy a Tisza Bodrog feletti vízgyűjtő területein a hó 2,2 milliárd köbméter vízet tartalmaz. Bodnár Gáspár emlékeztetett, a 2001-es árvíz idején, amikor a Tisza átszakította a tarpai gátat, ez a mennyiség mindössze 1,5 milliárd köbméter volt. Az igazgató hozzátette, ennek ellenére nem intenzív az olvadás, mindössze 1-1,5 méterrel emelkedett a Tisza vízszintje.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×