eur:
394.63
usd:
370.25
bux:
65312.75
2024. április 19. péntek Emma

Újabb magyar hattyúkat vizsgálnak Angliában

Két újabb Nagybaracskán talált hattyútetemet küldtek ki az Európai Unió brit referencia-laboratóriumába - közölte az országos főállatorvos. Süth Miklós elmondta: a hazai vizsgálatokban ezekben az állatokban is kimutatták a H5N1-es vírustörzs jelenlétét, de ezt még meg kell erősítenie a brit orvosoknak is.

Süth Miklós hozzátette: az angliai vizsgálat várhatóan a jövő hétig elhúzódik, mert az utóbbi időben nagyon sok mintát kapott Európából a weybridge-i labor.

A főállatorvos szólt arról is, hogy nincs szükség újabb intézkedésre a madárinfluenza miatt Magyarországon.

Süth Miklós azután beszélt erről, hogy szombaton egy elpusztult kormoránt találtak a zár alá vont Bács-Kiskun megyei Nagybaracskán.

Hozzátette: a szárnyas tetemét az Országos Állategészségügyi Intézetbe szállítják vizsgálatra.

A nagybaracskai és csátaljai baromfiállományban nem találtak madárinfluenzás megbetegedést - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, miután meglátogatott egy kacsatelepet Nagybaracskán.

Megtéríti az állam azoknak a baromfitartóknak a kárát, akiknél a madárinfluenza-veszély miatt az állatok levágását rendelik el, vagy óvintézkedéseket vezetnek be - jelentette ki Nagybaracskán a földművelésügyi miniszter.

A térségben egy nagyobb háziszárnyas-telep van, ahonnan megtiltották a baromfi, a toll és a tojás elszállítását.

A Hajógyári-szigeten is

A hatósági állatorvos altatta el azt a hattyút, amit vasárnap napközben találtak a Hajógyári szigeten. A HavariaPress értesülése szerint a hattyút egy ornitológus vitte be a hatósági állatorvoshoz azután, hogy este hét óráig egyetlen hatóság szakemberei sem jöttek ki a helyszínre.


Az esetet még délután egy óra előtt jelentették a 189-es kormányzati információs telefonszámra. A szigeten sétálók figyeltek fel egy beteg hattyúra. A hatósági állatorvos elaltatta a madarat és hétfő reggel szállítja át az Állategészségügyi Intézetbe, ahol megvizsgálják, hogy mi okozta az állat pusztulását.

Félszáz elhullott vadmadár

Az elmúlt napokban közel félszáz elhullott vadmadarat találtak a Magyarország különböző területein.

Korábban a Bács-Kiskun megyei Nagybaracska és Csátalja három kilométeres térségében védőkörzetet alakítottak ki, miután a magyar vizsgálatok alapján a madárinfluenza H5N1-es vírusa miatt pusztult el három hattyú a térségben. A települések tíz kilométeres körzetét megfigyelési övezetté nyilvánították.

{{keretes_cim}}

Németországban a Rügen szigetek után a szárazföldi részen is kimutatták a madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1 vírusát elhullott madarakban. A két fertőzött vadmadarat a sziget előtti szárazföldön szedték össze.
Rügen szigetén korábban elkezdték a háziszárnyasok megsemmisítését. A szakemberek szerint a német baromfiállományban nincs jele madárinfluenza-fertőzésnek, a baromfiállomány egy részének elpusztítását a lappangási idő miatt rendelték el. A hatóságok úgy vélik, hogy egyes szárnyasok megfertőződhettek, de még nem tört ki rajtuk a madárinfluenza. A szigeten az emberre is veszélyes vírussal megfertőződött és elhullott vadmadarak száma már megközelíti a hatvanat.

Olaszország középső részén is megjelent a madárinfluenza emberre is veszélyes vírusának H5N1-es változata. Az egészségügyi minisztérium közlése szerint Umbriában egy vadkacsa tetemére bukkantak, és a szervezetéből vett mintákból mutatták ki a kórt. Olaszországban korábban a déli Puglia, Calabria és Szicília régiókban összesen nyolc, madárinfluenza miatt elpusztult hattyú tetemére találtak rá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×