eur:
393.85
usd:
367.91
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Több a hó a Tisza vízgyűjtő területén, mint a 2001-es nagy árvíz előtt

Az elmúlt hetek csapadékos időjárása miatt 39 belvízvédelmi szakaszon van érvényben készültség. Elsőfokú árvízvédelmi riadó van a Berettyó és a Körösök 257 kilométeres szakaszán. Szakértők szerint nincs rendkívüli helyzet, hétvégére lelassul az olvadás.

Február 16-a óta 50 százalékkal nőtt a belvízzel elöntött területek aránya, így jelenleg körülbelül 80 ezer hektárt borít víz Magyarországon.

A belvíz elsősorban a kelet-magyarországi megyéket sújtja, Nógrád és Bács-Kiskun kivételével készültség van érvényben az összes keleti megyében. Karcagon 5 családot kellett kiköltöztetni a belvíz miatt életveszélyessé vált lakóházakból.

Árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Berettyó, a Hortobágy-Berettyó és a Fekete-Körös mintegy 257 kilométeres szakaszán. A Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság vezetője az InfoRádiónak azt mondta, hogy a Tisza Bodrog feletti vízgyűjtő területein a hó 2,2 milliárd köbméter vízet tartalmaz.

Bodnár Gáspár emlékeztetett, a 2001-es árvíz idején, amikor a Tisza átszakította a tarpai gátat, ez a mennyiség mindössze 1,5 milliárd köbméter volt. Az igazgató hozzátette, ennek ellenére nem intenzív az olvadás, mindössze 1-1,5 méterrel emelkedett a Tisza vízszintje.

A következő időszakban is folytatódni fog az olvadás a hegyekben, ami azt jelenti, hogy tovább emelkedik a folyók vízszintje. A hét végén azonban ismét lehűl az idő ami azt jelenti, hogy az olvadás is lassul, és az árhullámoknak nem lesz komolyabb utánpótlása - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×