eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Orbán: jövőt választunk, nem pártot

Áprilisban jövőt választunk, nem pedig pártot, mondta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke Balatonfüreden, ahol pártja választási programjának gazdasági vonatkozásait ismertette.

A volt kormányfő Balatonfüreden elmondta: Magyarországon ma 436 ezer munkanélküli van, és számuk folyamatosan emelkedik. Úgy vélte: ma munkaellenes a gazdasági szemlélet, így hiába a jó szándék, nincsenek eredmények.

A Fidesz elnöke azt mondta: több mint 10 ezer vállalkozás ment tönkre az utóbbi években, és úgy vélte: a magyar gazdaság legnagyobb gondja az, hogy nem a saját lábán áll. Orbán Viktor szerint 100 forint érték előállításához ma 150 forint hitelt kell felvenni.

Kijavítjuk a hibákat
A Fidesz elnöke ezt követően azokról a hibákról beszélt, amelyeket kormányra kerülésük után kijavítanak. Ezek között mondta el, hogy vissza kell állítani a Széchenyi-tervet.

Úgy fogalmazott: délibáb azt hinni, hogy a magyar vállalkozások jövője a hiteleken múlik. Mint mondta, a jó hitel fontos, de először vissza nem térítendő támogatás keretében tőkét kell nyújtani a vállalkozóknak.

Egyensúlyt kell teremteni a hazai és a multinacionális vállalatok között, például azzal, hogy az állami beruházások 70-80 százalékát ők végezhessék el.

<

Balatonfüredi közönség (fotó: mti)

Orbán Viktor azt mondta: a Széchenyi-terv 1500 milliárd forintot adna a vállalkozásoknak 4 év alatt. Ennek egyharmada új munkahelyek létrehozását, kétharmada pedig a kis- és közepes vállalkozások fejlődését segítené. A programoktól összesen 500 ezer új munkahelyet remél a Fidesz a következő kormányzati ciklusban.

A pártelnök előtt Matolcsy György volt gazdasági miniszter és Kósa Lajos, Debrecen polgármestere beszélt a Fidesz találkozóján.

Matolcsy: lemaradunk az uniótól
Matolcsy a gazdaságfejlesztés fontosságáról beszélt. A Széchenyi terv eredményeit emelte ki: két év alatt 200 milliárd forinttal 600 milliárdnyi beruházást indítottak el. Ma egy európai uniós támogatásból származó forint 0,75, de legfeljeb 1,5 forintot mozgat meg, ami visszalépést jelent.

A Széchenyi terv az elmúlt öt évben évente 1,5-2 százalékkal járult hozzá a gazdasági növekedéshez. Az uniós felzárkózás üteme kétszeresére gyorsult. Ha ez folytatódik, akkor Magyarország 15-20 év alatt elérte volna az uniós fejlettségi szintet. Ma nemzetközi elemzők azt mondják: 2050-ben sem fogja elérni az ország az EU akkori fejlettségi szintjét.

A Széchenyi-tervnek köszönhetően kétszer annyi új otthon épült Magyarországon, mint korábban, és a lakásépítéseknek munkahelyteremtő hatásuk is volt. Míg 1998 és 2002 között 230 ezer új munkahely jött létre, addig az elmúlt 3-4 év alatt csupán 60 ezerrel nőtt a munkahelyek száma, tavaly csak kétezerrel.

Magyarország nyersanyagban nem bővelkedik, de kreativitásban, agyakban, szorgalomban annál inkább, és ezt mozgatta meg a Széchenyi terv. A látható haszon mellett láthatatlan haszna is volt a programnak: az összefogás, az együttműködés megteremtése, az országépítés.

Kósa Lajos a Széchenyi-tervről
Kósa Lajos, Debrecen polgármestere az önkormányzatok, valamint a kis- és közepes vállalkozások problémáiról beszélt. Mint mondta, a helyhatóságok számára sokszor igen nagy költséget és adminisztrációs terhet jelent egy-egy pályázat benyújtása.

A Fidesz országos választmányának alelnöke három olyan vállalkozóval beszélt, akiknek a Széchenyi-terv segített a vállalkozásuk növelésében. Az üzletemberek a pályázati lehetőség visszaállítását kérték, és bírálták az adóhivatal eljárását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 05:50
×
×
×
×