eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Akár hetven forinttal is drágulhat a kenyér

A Magyar Pékszövetség elnöke szerint a jelenlegi, átlagosan mintegy 180 forintos kilógrammonkénti kenyérárat 200-250 forintra kellene emelni ahhoz, hogy a sütőiparban tevékenykedő cégek haszonnal dolgozhassanak.

A Magyar Pékszövetség elnöke szerint tavaly tovább mélyült a sütőipar válsága, miután az iparág árbevétele közel 10 százalékkal volt kevesebb, mint az előző évben.

Ilonka Boldizsár úgy látja: a csökkenés oka elsősorban az, hogy még a termelés fenntartásához szükséges áremelést sem tudták minden esetben elismertetni a pékek a kereskedőkkel.

A legnehezebb helyzetben azok a nagy cégek vannak, melyek a multinacionális áruházláncoknak szállítanak, mert azok a versenyeztetés miatt jelentős árcsökkentésre kényszerülnek.

A Magyar Pékszövetség elnöke szerint előfordult olyan, hogy a kenyér esetében az átlagosan 115 forintos kilogrammonkénti átadási árat 85 forintra is mérsékelni kellett.

Ilonka Boldizsár közölte: a fentiek miatt az 1300 pékség zöme, nullszaldós vagy veszteséges volt. Az elnök szerint éppen ezért elkerülhetetlen az áremelés, ami apró lépésekben már meg is kezdődött.

Az érdekképviseleti vezető szerint idén azok a pékségek kerülnek kedvező piaci helyzetbe, amelyek növelni tudják minőségi termékeik arányát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ha ekkora barátaink a lengyelek, miért nem kereskedünk velük többet?

Ha ekkora barátaink a lengyelek, miért nem kereskedünk velük többet?

Magyarország külkereskedelme az elmúlt évtizedekben jelentősen átalakult, és bár a lengyel-magyar gazdasági kapcsolatok tartották a lépést a változással, kiugró teljesítményről nincs szó, hiába a szoros kulturális és politikai kapcsolatok. A Lengyel-Magyar Gazdasági Kamarával együttműködésben készült cikkünk annak jár utána, hogy milyen hasonlóságok és különbségek vannak a lengyel és a magyar üzleti környezetben, valamint hogy milyen kihívásokkal nézhetnek szembe magyar cégek, amikor belépnének a lengyel piacra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 06:00
×
×
×
×