eur:
392.07
usd:
366.85
bux:
0
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Akár 150 millióan is meghalhatnak

Részleteiben olvasható az Egészségügyi Minisztérium honlapján a tárca madárinfluenza megjelenésének esetére kidolgozott válságterve. Egy új ausztrál tanulmány szerint a legrosszabb esetben akár 150 millió áldozata is lehet a betegségnek.

Az Egészségügyi Minisztérium weboldalán megtalálható a Nemzeti Influenza Pandémiás Terv, amelyből kiderül, hogy embereket megfertőző madárinfluenza-járvány esetén egészségügyi katasztrófa-helyzetet, illetve járványügyi veszélyhelyzetet hirdethetnek ki.

Ennek keretében korlátozhatják az oktatási intézmények és a szórakozóhelyek látogatását. Szükség esetén a kórházakban pótágyakat állíthatnak fel, nyugdíjas orvosokat is behívhatnak munkára és önkéntes betegápolókat is alkalmazhatnak.

A terv célja, hogy egy előre kidolgozott reagálási rendszer álljon rendelkezésre az esetleges járvány felszámolásához, a fertőzöttek egészségügyi ellátásának biztosításához, továbbá az intézkedések hatására csökkenjen a megbetegedések és a szövődményes halálesetek száma.

A járvány szakaszai

A világjárvány szakaszait az Egészségügyi Világszervezet az öt fázisú felkészülési, valamint a védekezési időszakra osztja.

A felkészülési szakasz második fázisában van a "riasztás időszaka", ami azt jelenti, hogy emberben még nem mutatták ki az új vírust, azonban az állati influenza-vírus altípus komoly megbetegedési kockázatot jelent az emberek számára.

A harmadik fázisban az állati influenza-vírus emberi fertőzéseket okoz, a következő fázisban már kis gócokban jelentkeznek emberi megbetegedések is.

Többek között ebben a szakaszban az Országos Tisztiorvosi Hivatal intézkedik a vírus elleni új vakcina gyártásának megkezdéséről, valamint tájékoztatja a lakosságot a járványveszélyről és a védekezés módjáról.

A hatodik fázis akkor lép életbe, amikor az influenza fokozott intenzitással, folyamatosan terjed az emberek körében. Ekkor a vírus Magyarországon országos járványt okoz: a tiszti főorvos dönt az ingyenes oltóanyag folyamatos elosztásáról és kiszállításról.

Jelenleg Magyarország a "nulladik fázisban" van, és az országos főállatorvos szerint nincs szükség a készültségi szint emelésére.

Amerikában is készülnek

Az amerikai kontinensen még nincs jelen a madárinfluenza H5N1-es vírusa, de az Egyesült Államok hatóságai arra számítanak, hogy tavasszal, a költöző madarakkal az országban is megjelenik a kórokozó - nyilatkozta az InfoRádiónak Kovács Tamás, Bostonban élő jogász-politológus.

George Bush elnök korábban bejelentette: a kormány eddig 7 milliárd dollárt különített el a megelőző intézkedésekre. Ezek közé tartozik a vakcina-kutatás, a gyógyszer-felhalmozás, valamint az egészségügyi ellátórendszer fejlesztése.

Kovács Tamás elmondta: a New York Times arról írt, hogy a madárinfluenza milyen módon változtathatja meg az emberek mindennapi életét.

Elterjedhet például az Afrikában vírusok ellen küzdő orvosok szokása, miszerint kézfogás helyett a könyök egymáshoz érintésével üdvözlik egymást - tette hozzá.

{{keretes_cim}}

Csaknem 150 millió ember eshet áldozatul a madárinfluenzának, ha a legrosszabb forgatókönyv szerint alakulnak az események - áll egy új, ausztrál tanulmányban. A dokumentum készítői szerint összeomló gazdaságok és folyamatosan mutálódó vírus nehezítheti majd a helyzetet.

A tanulmány szerint a világjárvány esetleges kitörése nyomán a világgazdaságban csillagászati nagyságú veszteséggel kellene számolni, csak a betegség kezelése 330 milliárd dollárba kerülne.

A tanulmányban "folyamatosan mozgó célpontnak" nevezik a madárinfluenzát, mert gyorsan mutálódik, ezért nehéz a megfelelő vakcina előállítása.


KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. Ami a mai tőzsdei kilátásokat illeti, az előzetes adatok alapján leginkább az optimizmus jellemezheti majd a délelőtti kereskedést, emelkedés jöhet a kontinens vezető tőzsdéin.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×