eur:
392.76
usd:
366.11
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Afrikába mennek a magyar katonák?

Kiképzőtiszteket küldhet Afrikába a Magyar Honvédség; húsz ország kap mintát a magyar madárinfluenza elleni vakcinából; ismét megtalálják a kiskapukat a munkaerő-kölcsönzésben; magasabb minimálbér jár a szakmunkás munkakörben dolgozóknak. A reggeli lapokból szemléztünk.

Magyar Nemzet

A lap úgy tudja, kiképzőtiszteket küldhet a Magyar Honvédség az úgynevezett Recamp-kezdeményezés részeként Afrikába. A napokban többek között erről folytat tárgyalásokat Magyarországon Hervé Giraud altengernagy, francia együttműködési vezető a magyar hadvezetéssel.

Az újság szerint Magyarország gyalogsági, vagy esetleg különleges lövészkiképzést ajánlhat fel Franciaországnak. Az afrikai szerepvállalásért cserébe a franciák támogathatják a magyar hadsereg szándékát egy nagyobb, látványosabb szerepvállalásra a Balkánon.

A lap másik cikkében - Batiz András kormányszóvivőre hivatkozva - azt írja, nyomoz a rendőrség a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal elnökének feljelentése alapján a Postabank konszolidációjával kapcsolatos hivatali vizsgálat ügyében.

Az újság szerint Kiss Péter kancelláriaminiszter korábbi bejelentésének megfelelően, folyamatban van a kiszivárogtatott, államtitoknak minősülő KEHI-jelentés titkosításának felülvizsgálata is. Tegnap az ORFK a Magyar Nemzetnek nem adott választ arra, hogy tettek-e feljelentést államtitoksértés gyanúja miatt.

Népszabadság

A napilapból kiderül, néhány héten belül 20 országnak küld pár tucat ampullányi mintát a madárinfluenza elleni oltóanyagból a szer hazai gyártója, az Omninvest Kft.

A mintákat az adott ország egészségügyi hatóságai megvizsgálják, de egyelőre sehol sem alkalmazzák, hiszen még Magyarországon is csak a szer kipróbálása zajlik. Ez a vakcina egyébként csak a madárról madárra terjedő vírus ellen nyújt védelmet.

Az újság egy másik cikke szerint nem szeretne változtatni saját termékei címkézésén az Ikarus Egyedi Autóbuszgyár Kft. - annak ellenére sem, hogy az Ikarusbus Rt.-t átvevő Széles Gábor szerint az Ikarus név használatára csak az Ikarusbus Rt. jogosult. A névhasználat jogáról azonban az Ikarusbus Rt.-t eladó Iveco Irisbus sem mondott le.

Az olasz cég elnöke megtartaná a jól csengő magyar nevet a mátyásföldi Ikarus Egyedi Autóbuszgyárnál. Ezt egy február elsején aláírt szerződésre alapozza, amely szerint a Széles Gábor tulajdonába került buszgyár a cég számára díjmentesen engedélyezte az Ikarus név használatát.

Világgazdaság

A lap cikkéből kiderül, átlagosan havi 750 ezer forint közpénzt fizet az egészségbiztosítási pénztár a háziorvosi praxisok működésére, ám a pénz hasznosításáról nincs pontos információja.

A gyógyítóknak ezért márciustól kötelező jelentést küldeniük a biztosítónak betegforgalmukról. Felmérések szerint a receptek 10-12 százalékának felírásakor nem találkozik az orvos a beteggel.

A gazdasági lap egy másik összeállításából kiderül, hogy többek között a munkatársak kiszervezésének tiltása és a feketekölcsönzés visszaszorítása volt a jogalkotók célja a munkaerő-kölcsönzésről szóló szabályozók módosításával. A szigorításra már reagáltak a versenyszférában, mivel egyre nyilvánvalóbbak a kiskapuk.

Az újság példaként említi, hogy ha a kölcsönvevő, mint egykori munkáltató rendes felmondásával, vagy a próbaidő alatt azonnali hatállyal szakítja meg a munkaviszonyt, úgy 6 hónapig nem kölcsönözheti vissza a kollégát.

Ehhez pedig a kiskapu, hogy a kölcsönbeadó cég valószínűsíthetően a megbízója tudtával a jelenleginél kedvezőbb ajánlatot tesz a dolgozónak, aki így felmond, és visszakölcsönözteti magát.

Napi Gazdaság

Az újság azt írja, júliustól a cégeknek magasabb minimálbért kell adniuk a szakmunkás végzettséget igénylő munkakörben dolgozóknak. Ez alapján a középfokú végzettségűeket két évnél rövidebb gyakorlat esetén öt, ennél hosszabb gyakorlat esetén pedig 10 százalékkal magasabb minimálbér illeti meg.

A magasabb bér nem közvetlenül az oklevél, hanem a munkakör után jár, ha az középfokú végzettséget igényel.

A lap egy másik cikke szerint a tavalyi utolsó negyedévben a befektetési alapok vagyona stagnált, a nyugdíjpénztáraké, valamint a biztosítóké is csak kismértékben nőtt, így a bankbetétek visszaszerezték a pár hónappal korábban elvesztett vezető pozíciójukat.

Az újság azt írja: a tavalyi év egészében ezzel együtt is nagyon szép teljesítményt mutattak az intézményes megtakarítások a kiemelkedően jó első háromnegyedévnek köszönhetően.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Videó a Hamász túszairól: valóság vagy propaganda?

Videó a Hamász túszairól: valóság vagy propaganda?

A Hamász által elrabolt izraeliek körülbelül fele már meghalt Gázában. Ezt állította egy izraeli-amerikai túsz, akinek videóját szerdán tette közzé a Hamász. A felvételt propagandának minősítették – mivel azt Izraelnek a Rafah gázai város ellen készülő támadása előtt adták ki.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×