eur:
394.9
usd:
371.61
bux:
66337.46
2024. április 16. kedd Csongor

Mi történik a kopogtatócédulán szereplő adatokkal?

A kopogtató cédulákon szereplő személyes adatokat a pártok az ajánláson kívül semmilyen más célra nem használhatják fel. Nem másolhatják át a nevet, címet, személyazonosító jelet, és nem tárolhatják azt.

Az ajánlószelvény tipikusan az az eset, amikor nemcsak kérni lehet, hanem kötelező megadni például a személyi számot is, hiszen csak így lesz érvényes a kopogtatócédula. Jogosan merülhet fel tehát a kérdés, hogy mi történik a szelvényekkel, miután azt a pártok aktivistáinak átadják a választópolgárok?

Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője szerint a jelölő szervezetek tisztában vannak azzal, hogy az ajánlószelvényeken szereplő adatokat más célra nem használhatják fel. A kopogtatócédulákat a jelölt bejelentésével egy időben a pártoknak le kell adniuk a választási bizottságoknál, és legkésőbb a szavazás napján megsemmisítik azokat - közölte Rytkó Emília az InfoRádióban.

Az Országos Választási Iroda vezetője szerint a választási jogszabályok nem rendelkeznek arról, hogy a szelvényt gyűjtőknek kell-e valamilyen írásos meghatalmazással rendelkezniük, de a választópolgárok bizalmát erősíti, ha az őt felkereső személyek a párt meghatalmazásával rendelkeznek.

Rytkó Emília szerint egyébként a tapasztalatok azt mutatják: a pártok többsége ad igazolást az ajánlószelvényeket gyűjtőknek.

Adatvédelmi biztos: "csak meghatalmazással"

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos azonban azt mondja: ajánlószelvényeket csak a pártoktól kapott érvényes meghatalmazással rendelkező személyek gyűjthetnek.

Azok akik az ajánlószelvényeket gyűjtik az adatvédelmi törvény alapján adatfeldolgozónak minősülnek, így be kell jelenteni őket az adatvédelmi nyilvántartásba, akár úgy is, hogy a pártok egy listát küldenek a kopogtatócédulát gyűjtő személyekről - mutatott rá Péterfalvi Attila, hozzátéve, hogy ebben a ciklusban ez még nem történt meg, ezért is hívta fel nemcsak a közvélemény, hanem a pártok figyelmét is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Pusztító háborúval fenyeget Kína, de van egy dolog, ami mindent megváltoztathat

Pusztító háborúval fenyeget Kína, de van egy dolog, ami mindent megváltoztathat

Az elmúlt években többször is felmerült már, hogy Tajvant egy elsöprő kínai invázió fenyegeti, ennek pedig már a lehetséges időpontjai is felmerültek. Számos írás foglalkozott azzal, hogy katonai szempontból milyen lehetőségek vannak, azonban sokkal kevesebb vette górcső alá, hogy a társadalomra milyen hatást gyakorolna egy esetleges háború. A The Diplomat elemzése most az ukrajnai háborút példának véve elemezte a lehetséges forgatókönyveket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×