eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Lehallgatják a rabokat

Kétszázötvenegymillió forint - ennyi pénzből építették ki a magyar börtönökben azt az informatikai rendszert, amellyel ellenőrizhetővé, és tiltott információk közlésekor megszakíthatóvá vált az elítéltek valamennyi telefonbeszélgetése.

- Vonalkódos azonosító kártyával telefonálnak és vásárolnak az elítéltek a Váci Fegyház és Börtönben. Az intézmény informatikai osztályának vezetője szerint a rendszer lehetővé teszi, hogy bármikor bele tudjanak hallgatni az elítéltek telefonbeszélgetéseibe, és ha szükséges, bármikor meg tudják szakítani azokat. Hogyan működik a rendszer? - először erre a kérdésre válaszolt az InfoRádió 112 című magazinjában Menczer Péter.

- Minden elítélt vonalkódos azonosító kártyát kapott, a telefonbeszélgetések előtt egy kártyaleolvasónál azonosítja magát, és így a készülék lehetővé teszi, hogy a fogva tartott felhívja a számára engedélyezett telefonszámokat. Ugyanígy vásárolhatnak is az elítéltek. Korábban sokkal bonyolultabb volt ellenőrizni a telefonhívásokat, hiszen minden egyes elítélt mellé őrt kellett állítani. Most webkamerán keresztül figyeljük telefonálás közben a fogva tartottakat, bele tudunk hallgatni a beszélgetéseikbe, és ha szükséges, meg tudjuk szakítani azokat.

- Mi történik, ha ellopják egymástól a rabok a chipkártyát? Korábban a telefonkártyákat is gyakran elemelték.

- Az új rendszer minden egyes eleme személyre szabott: az adott kártyához rendel bizonyos, engedélyezett telefonszámokat, azok pedig egyetlen személyhez köthetők a fegyházban. Ha tehát valaki elveszíti a kártyáját, vagy ellopják tőle, más nem tudja azt használni. Ráadásul, ha a sértett jelzi a személyzetnek, hogy lopás történt, azonnal le tudjuk tiltani a kártyát, ugyanúgy, ahogy egy bankkártyát.

- Említette, hogy bele tudnak hallgatni a beszélgetésekbe, rögzítik is ezeket?

- Nem, mert azt a törvény nem teszi lehetővé. Meg tudjuk viszont szakítani a beszélgetést, ha olyan információkat adnak át egymásnak a beszélgetőpartnerek, amelyek az elítélt fogva tartásával, esetleges szökési kísérletével, vagy más bűncselekményekkel kapcsolatosak.

- Gyakran előfordul, hogy be kell avatkozniuk?

- Sokszor belehallgatunk a beszélgetésekbe, sőt vannak olyan elítéltek, akiknek minden egyes hívását végighallgatjuk. Gondolom, nem okozok meglepetést azzal, ha azt mondom, a különösen veszélyes bűnözők, vagy egy-egy bűnszervezethez tartozó rabok nem telefonálhatnak ellenőrzés nélkül. Hívás-megszakításra azonban ritkán kerül sor, mert tudják a fogva tartottak is, hogy halljuk őket.

- A börtönök új telefonrendszerét egy magyar cég építette ki. A kft. ügyvezetője, Kató Csaba először arra a kérdésre válaszolt az InfoRádió 112 című magazinjában, hogy külföldi példák alapján dolgoztak-e?

- Sajnos, nem. Más telefonrendszereket telepítettünk a hazai büntetés-végrehajtási intézetekbe, és azt láttuk, hogy minden egyes elítélt mellé őrt kell állítani, amikor telefonál. Azt gondoltuk, hogy ennél korszerűbb megoldások is léteznek, így felajánlottuk, hogy kiépítünk egy új ellenőrzési rendszert. Csak utána néztünk körbe külföldön.

- Külföldön is hasonló módszerrel telefonálhatnak az elítéltek?

- Az ismereteink szerint a külföldi büntetés-végrehajtási intézetekben is ilyen szigorú szabályok betartása mellett engedélyezett a fogva tartott telefonálása.

- A Váci Fegyház és Börtön illetékese nem árulta el, hogy mennyi pénzért építették ki a rendszert. Ön elmondhatja, hogy mennyibe került, illetve hogy hány magyar intézetben van, vagy lesz?

- A rendszer hardverigénye, úgy hogy ma már ezen keresztül telefonál a Magyarországon fogva tartottak 95 százaléka, körülbelül egymillió euró. A beruházási költség egyszerűen a telefondíjakból térül meg.

- Hol építik fel a következő rendszert?

- Jelenleg nem folyik újabb rendszertelepítés, de van még két-három nagy intézet, ahol gyorsan kiépíthető lenne. Addig is megpróbálunk az unióhoz 2004-ben csatlakozott országokban hasonló rendszereket kiépíteni.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×