eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Madártetemhez ne nyúljon!

Megkezdődött a tavaszi madárátvonulás a mediterrán országokból Észak-Európa irányába Magyarország érintésével. Ez azt is jelenti, hogy több vadmadárfaj hozhat magával madárinfluenza vírust.

A vírus emberre is veszélyes változatát már több vízimadárban, hattyúban és vadrécében is kimutatták.

A Természetvédelmi Hivatal főosztályvezető-helyettese az InfoRádióban azt mondta: az állategészségügyi szabályok betartásával az átvonulás Magyarország számára nem jelenthet veszélyt. Magyar Gábor szerint az óvintézkedéseket sem kell szigorítani.

Hozzátette: nem nőtt Magyarország veszélyeztetettsége attól, hogy a vírus már Szlovéniában is megjelent. A problémát inkább az növeli, hogy megkezdődött a madárvonulás.

Madártetemhez ne nyúljunk!

A szakember mindenkinek azt ajánlja, hogy ha elhullott vadmadarat talál, azt ne fogja meg, hanem jelentse be az állategészségügyi hatóságnál.

Az első vándormadarak februárban jelennek meg Magyarországon. A mezei pacsirták és a vadlibák ilyenkor indulnak útra. Ezért elvben megvan az esély arra, hogy Afrikából hazahozzák a madárinfluenza vírusát, a valószínűsége azonban csekély.

A beteg madarak ugyanis nem képesek vonulni. Mivel a madárinfluenza lappangási ideje nagyjából két nap, ezért az a madár, amelyik megkapta a vírust, legfeljebb 1.000 kilométert tud megtenni - mondta a szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×