eur:
393.99
usd:
369.72
bux:
65725.52
2024. április 23. kedd Béla

Áder: "Miniszterelnök úr, higgadjon le!"

A miniszterelnök szerint Magyarország útelágazáshoz érkezett, mert a választásokon arról dönt, hogy folytatódjon-e a mostani kormány politikája, vagy átvegye helyét a "mindent változatlanul hagyó" konzervativizmus. Gyurcsány Ferenc a parlament utolsó plenáris ülésén napirend előtt szólalt fel. Áder János, a Fidesz frakcióvezetője arra figyelmeztette a kormányfőt, hogy a parlamentben, nem pedig egy MSZP-s kampánygyűlésen van.

A kormányfő arra kért felhatalmazást Magyarországtól, hogy "azt a politikát lehessen folytatni, amelyben nem a hatalmi kivagyiság, nem az önzés, nem a változás jelszava mögé rejtőzködő, mindent változatlanul hagyó konzervatív politika, hanem egy új, bátor, az igazságosságot követő politika valósul meg".

Útelágazás

A miniszterelnök arról beszélt, hogy Magyarország útelágazáshoz érkezett, amikor el kell döntenie: milyen jövőt és sorsot kíván magának.

Gyurcsány Ferenc úgy vélekedett, hogy a 100 lépés politikájával egy év alatt sikerült "megmozdítani" az országot.

A miniszterelnök hosszasan foglalkozott azzal, hogy szerinte miért lenne hiba, ha a Fidesz ismét lehetőséget kapna a választópolgároktól a kormányzásra.

"A változás jelszava mögé a változatlanság konzervatív politikája öltözött be, a baloldaliság álruháját ölti magára az a konzervatív politika", amely nem is titkolja: nincs bátorsága felvállalni, hogy többet adjon oda, ahol nagyobb a szükség, és több felelősséget kérjen onnan, ahol nagyobb a lehetőség - vélekedett Gyurcsány Ferenc.

"Magyarországon a baloldaliság jelszavával kokettáló Fidesz a konzervativizmus legrosszabb hagyományait kívánja a társadalompolitikában folytatni: növelni a különbséget, olyan felső osztályos politikát csinálni, amelynek az árát az alul lévő milliók fizetik ki" - tette hozzá.


Törvénykötegek

Gyurcsány Ferenc a Fideszre utalva azt mondta: az embereknek el kell dönteniük, hogy azokra bízzák-e a kormányzást, akiknek a hatalomban csak "terhes formalitás" volt a demokratikus köztársaság.

Hozzátette: olyan országot szeretnének, amelyben az egyik párt nem tör be a másik szerverére, amelyben az egyik párt faxáról nem rendelnek meg olyan újságokat, amelyekben elfogadhatatlan módon vádolják a köztársaság egyik miniszterét és miniszterelnökét.

"Ön, aki puccsal került a miniszterelnöki székbe"

"Miniszterelnök úr, először is azt kérem öntől, hogy higgadjon le. Ez nem egy szocialista választási nagygyűlés, hanem a parlament utolsó munkanapja" - kezdte felszólalását a Fidesz frakcióvezetője.

Áder János - utalva arra, hogy a kormányfő szerint a Fidesz politikusai mindenáron a hatalmat akarják - feltette a kérdést: "Ön beszél erről? Ön, aki puccsal került a miniszterelnöki székbe?"

Az ellenzéki politikus ezután arra kérte a parlamentet, hogy döntsön a 14. havi nyugdíj bevezetésére vonatkozó fideszes javaslatról.

"Miért nem akar ön garanciát adni a nyugdíjasoknak, miniszterelnök úr?" - kérdezte a Fidesz frakcióvezetője.

Hozzátette: a házszabály lehetőséget ad arra, hogy az Országgyűlés még hétfőn megtárgyalja a javaslatot, és döntsön.

Áder János emlékeztetett: a Fidesz is megszavazta a 13. havi nyugdíj bevezetését.

"Hogy lehet az, hogy amire képesek voltunk az elmúlt négy évben, arra nem érzünk magunkban elegendő erőt a következő négy esztendőre?" - tette fel a kérdést.

A frakcióvezető ezután átadta Gyurcsány Ferencnek a 14. havi nyugdíj bevezetésére vonatkozó fideszes javaslatot.

"Nem becsülik a választók intellektusát"

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője azt mondta: megértette, hogy Áder János miért intette nyugalomra a miniszterelnököt.

"Pontosan ezt tették az álműtéteik előtt a Fülöp-szigeti csodadoktorok, mielőtt kézrátétellel próbálták volna gyógyítani a beteget" - mondta.

Hozzátette: "Aki a választót betarthatatlan ígéretekkel bombázza, az nem becsüli meg a magyar választó intellektusát".

Lendvai Ildikó elmondta: a "hitelességi verseny" adatai szerint 2002-re 3 százalék alá süllyedt a gazdasági növekedés, a társadalmi különbségek ollója szétnyílt, a "alsó és a felső" 10 százaléka között hétszeresről nyolcszorosra nőtt, a parlamenti demokrácia kiüresedett, az ellenzéki jogosítványok csorbultak.

Ma 4,3 százalékos a gazdasági növekedés, a társadalmi különbségek ollója - a rendszerváltozás óta először - szűkülni kezdett mintegy fél százalékkal, helyreállt a parlament heti működése - tette hozzá.

"Miért kell az országot lejáratni?"

Az SZDSZ frakcióvezetője fontosnak nevezte, hogy az ellenzék megfelelő kontrollt gyakorolhasson a kormányzati munka felett.

Kuncze Gábor hiányolta, hogy nem lehet érdemi vitát folytatni a pártok választási programjáról, mivel eddig csak az SZDSZ tette közzé sajátját.

Hozzátette: nem lehet reálisan értékelni az ország helyzetét, ha a "minden rettenetes", vagy a "minden jó" üzenet jut el a választókhoz.

"Miért kell ezt az országot állandóan, újra és újra megkísérelni belül, aztán a későbbiek során pedig kívül lejáratni?" - kérdezte Kuncze Gábor.

"A párbeszédek hiányának ciklusa"

Az MDF frakcióvezetője elmondta: az elmúlt 16 évben most kell a választópolgároknak a legnehezebb döntést meghozniuk, hiszen "igazán jó megoldás, igazán jó alternatíva egyik párt választási programjában sem hangzott még el."

Herényi Károly kifejtette: az EU-tagsággal adódó lehetőségekkel nem tudott élni az ország.

"Az elmúlt négy esztendő a párbeszédek hiányának a ciklusa volt" - jelentette ki a politikus.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×