eur:
392.82
usd:
366.17
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

61 éve volt a budapesti ütközet

Hatvanegy évvel ezelőtt, február 13-án fejeződött be Budapest ostroma, amikor a budai várnegyedből kitörtek a magyar és a német csapatok. Sokan máig eltérően ítélik meg az akkori eseményeket. Ungváry Krisztián történész szerint az eseményekre a legjobb szó a megszabadulás.

Megszűnt az egyik totális diktatúra, helyette burkoltan jött a másik - mondta a történész az InfoRádióban.

Hozzátette: sokak felszabadulásként élték meg mindezt, például azok, akik a pesti zsidó gettóban éltek.

Annak viszont, aki Budán, a Logodi utcában élt, és a feleségét nyolc orosz katona erőszakolta meg, lakását pedig kifosztották, az azonnal diktatúraként élte meg az orosz csapatok érkezését - mondta Ungváry Krisztián.

A történész szerint nem az a kérdés, hogy az emberek hogyan élték meg az eseményeket, hanem az, miként érvényesültek a politikai szabadságjogok.

Ungváry Krisztián az InfoRádióban azt mondta: sokan emlegetik például Kádár János elévülhetetlen érdemeit a társadalmi rend megszilárdításában. Hozzátette: többen az MSZP-ben vannak, olyanok, akik a kádári diktatúrában is hatalmon voltak.

Az a rendszer az akasztófa tövében fogant - mondta Ungváry Krisztián.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×