eur:
392.92
usd:
366.45
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Milliárdos bőröndök utazgatnak

Az átlagos turistához képest hétszer annyit költenek a Magyarországra érkező konferenciavendégek. Tiltakoznak a laborvizsgálatokra szánt pénz elosztása miatt. Eladják a Sulinet Közhálót? A reggeli lapokból szemléztünk.

A Népszabadságban arról olvashatnak, hogy jogszabálysértőnek tartja a szakma azt a gyakorlatot, ahogy elosztják a laborvizsgálatokra szánt pénzt. Az orvostudományi egyetemek és négy szakmai kollégium tiltakozik a rendelet ellen, amely egy magáncéget hoz kedvező helyzetbe.

Négy orvostudományi egyetem és az eddig molekuláris laborvizsgálatokat végző további intézmények a tavalyihoz képest mintegy húsz százalékkal kevesebb vizsgálatra kapnak lehetőséget február elsejétől. Ezt miniszteri rendelet szabályozza, amely megnevez ugyanakkor egy magánszolgáltatót, amelynek egyedül akkora keretet ad, amekkorát a négy legnagyobb laborvizsgálatokat végző intézmény együttesen kap.

A Magyar Nemzet értesülései szerint az Informatikai és Hírközlési Minisztérium eladja a 7200 közintézményt, nagyrészt iskolákat internetes kapcsolattal ellátó Sulinet Közhálót. A lap szerint a tárca már kiírta az erre vonatkozó közbeszerzési eljárást.

A Napi Gazdaság írást közöl arról, hogy a költségvetési hiány jelentősen csökkenthető lenne a szürke-, illetve feketegazdaság részbeni kifehérítésével is. A lap szerint, miközben a munkanélküliséggel kapcsolatban a kormányzó és ellenzéki pártok között folyik a számháború, a Munkaügyi Minisztériumban úgy látják, hogy a helyzet a hivatalos adatok által mutatottnál jobb. A tárca számításai szerint 4 millió foglalkoztatottból valószínűleg csaknem másfél millió embernek keletkezett nem látható jövedelme.

Milliárdos konferenciabőröndökről ír a Világgazdaság. A lap szerint az átlagos külföldi turistához képest hétszer annyit, csaknem 65 ezer forintot költött naponta a tavaly Magyarországra érkezett 67 ezer kongresszusi vendég. Az átlagosan négy napot eltöltő vendégek így 17-18 milliárd forintos bevételt hoznak az ágazatban érdekelt cégeknek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×