eur:
395.16
usd:
366.34
bux:
65130.15
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Kerülik a közbeszerzést az egészségügyben

Meglepően ritkán írnak ki közbeszerzési pályázatot az egészségügyben, s így nem használják ki az ebben rejlő megtakarítási lehetőségeket. Ismét üzemzavar következett be a romániai Nagybánya környékén, a Transgold vállalatnál, ahonnan 2000. január végén százezer köbméternyi cianidos zagy jutott a Tiszába.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy kerülik a közbeszerzést az egészségügyben. A GKI-Egészségügy-kutató Intézet (GKI-EKI) Kft. elemzése szerint meglepően kevés alkalommal írnak ki közbeszerzési pályázatot az egészségügyben, s így nem használják ki az ebben rejlő megtakarítási lehetőségeket.

Noha törvény írja elő, hogy mekkora értékű beszerzésnél kötelező a versenyeztetés, az intézmények ezt megkerülhetik, ha többször, kisebb tételben vásárolnak. Az egészségügy beszerzéseinek 5,7 százalékában hirdettek versenyt a beszállítók között, akik összesen 45,9 milliárd forint értékben kaptak megbízást. Ez igen kis arány az országos 21,8 százalékhoz képest – állapította meg az intézet. A közbeszerzések 53 százalékát egyébként öt cég nyerte meg tavaly.

A közbeszerzésekben a legnagyobb arányt az építés, a felújítás képviseli, majd a gyógyszerek és az orvosi eszközök következnek. Érdekes, hogy ennek ellenére a teljes kórházi gyógyszerbeszerzésnek csak 6,9 százalékában élnek az intézmények a versenyeztetés lehetőségével. A gyógyszerközbeszerzések 42,6 százalékát egyébként egyetlen cég nyerte el.

A Népszabadság úgy értesült, hogy üzemzavar következett be a romániai Nagybánya környékén. A Transgoldnál porrá őrölt régi zagyból ciánozással vonják ki az aranyat és az ezüstöt, majd a nemesfém-tartalmától megfosztott, ciánvegyületekkel keveredő maradékot testes csöveken keresztül juttatják el a mintegy hat kilométernyire elterülő nagybozintai derítőbe. Ez az a derítő, amelynek a gátja 2000. január végén átszakadt, mintegy százezer köbméternyi cianidos zagyot juttatva a Láposba, onnan pedig a Tiszába, valóságos ökológiai katasztrófát okozva.

Most megint a kemény tél miatt következett be az üzemzavar. A csövekbe a mínusz húsz fok alatti hidegben belefagyott a zagy, s a jég nyomására az amúgy is elkorhadt csövek sok helyen megrepedeztek. Bár a Transgold vállalat és Máramaros megye vezetői tagadják, meglehetősen nagy mennyiségű méreg jutott ki a szabadba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 07:57
×
×
×
×