eur:
393.95
usd:
369.33
bux:
65768.37
2024. április 23. kedd Béla

Egy hetet kell várni a választási végeredményre

Akár egy hetet is csúszhat a választási végeredmény megállapítása. Az áprilisi voksolás második fordulójában ugyanis a külképviseleteken is akkor adják le a szavazatokat, mint Magyarországon. A cédulákat pedig haza kell hozni.

Az Országos Választási Iroda vezetője az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: az első forduló eredményét már április 9-én megállapítják. Akkor ugyanis a külképviseleti szavazás egy héttel megelőzi az itthonit, ezért lesz idő a voksok hazahozatalára.

A második fordulóban viszont egyszerre van a szavazás itthon és a külképviseleteken – közölte Rytkó Emília.

Ezért minden választókerületben kijelölnek egy szavazókört, amelynek voksait a külképviseletiekkel együtt számolják meg.

A választókerület többi szavazatát megszámolják még április 23-án éjjel, a kijelölt szavazókör voksait viszont gondosan őrzik egy hétig.

Magyarországon 10 ezer 910 szavazókör van, a kijelölt 176 kivételével mindenhol megállapítják az eredményt 99 százalékos pontossággal.

Ebben a 176-ban viszont csak azt lehet majd tudni, hogy a szavazókörben leadtak például 300 voksot, és 40-et várnak a külképviseletekről. 6 nap múlva, amikor ez a 40 voks is megérkezik, megszámolják őket.

Rytkó Emília hangsúlyozta: ha ebben a választókerületben a 1. és a 2. helyet elért jelölt között 900 a különbség, akkor persze már tudható, hogy ki nyert mandátumot. Ha viszont kisebb a különbség, mint a még meg nem számolt voksok száma, akkor ezek a voksok határozhatják meg az eredményt.

Az OVI vezetője a választókerületi határok átszabásáról azt mondta: mindig a jegyző feladata volt ezek meghatározása. Eddig azonban jogorvoslatra sem volt mód a döntéssel szemben. A most érvényben lévő törvény viszont lehetőséget ad erre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×