eur:
394.05
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Onkológiai centrum minden megyében

Minden megyének lesz saját onkológiai központja 2013-ra. A Nemzeti Rákellenes Program kidolgozói szerint csak így érhető el, hogy ne kallódjon el egy beteg sem.

Az Országos Onkológiai Központ főigazgatója az InfoRádiónak elmondta: a rákbetegek szűrése, ellátása és utógondozása rendkívül összetett diagnosztikai és terápiás eszközöket igényel.

Kásler Miklós közölte: mindezt három megye lakosságánál már nem lehet összehangolni, ezért sokkal hatékonyabb, ha a centrumok nem regionálisan, hanem megyénként jönnek létre.

A központok legfontosabb feladata az lesz, hogy működtessenek egy önálló onkológiai csoportot, amely legalább egy sebészből, egy sugárterapeutából, egy diagnosztából és egy klinikai onkológusból áll.

Minden egyes betegnél a csapat együttesen határozná meg, milyen beavatkozásra van szükség, és azt is, hogy ezt hol végzik el. Csak ez a garancia arra, hogy egy beteg se kallódjon el – mondta a főigazgató.

Kásler Miklós szerint szemléletváltásra van szükség a magyar társadalomban ahhoz, hogy a betegség megelőzhető, vagy minél hamarabb felismerhető legyen.

Mindehhez érdemes jó példát mutatni. Például azokban a falvakban, amelyekben a polgármester, vagy a tiszteletes felhívja a figyelmet a rákszűrés fontosságára, ott többen vizsgáltatják ki magukat - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×