eur:
393.45
usd:
367.77
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Start-kártya: 9.500 igénylés

A pályakezdők elhelyezkedését könnyítő Start-kártyát országszerte eddig 9500-an igényelték. A három hónapja indult kezdeményezés a fovárosban és Pest megyében sikeresnek bizonyult.

Tavaly októbertől, vagyis immár három hónapja lehet Start – kártyát igényelni az adóhivataloknál. A kártyát a 25 év alatti pályakezdők kérhetik, illetve azok a felsőfokú végzettséggel rendelkezők, akik még nem töltötték be a 30-at.

Fontos feltétel továbbá, hogy az igénylő még nem létesített munkaviszonyt. Tehát aki már elhelyezkedett, az nem kérhet Start – kártyát. Lényeges az is, hogy a Start – kártyát a munkaszerződés megkötését megelőzően, nem pedig utána kell kiváltani.

Országszerte eddig 9500-an igényeltek kártyát. A kezdeményezés a Pest megyei APEH igazgatóhelyettese, Nagy Pál szerint a megyében is népszerűnek bizonyult, hiszen a megyében eddig 1.160 igény érkezett.

A Start – kártyával a munkaadóknál jelentős kedvezmény érvényesíthető. A foglalkoztató 15 százalékos társadalombiztosítási járulékot fizet, három másik kötelezettség helyett: úgymint a 29 százalékos tb-járulék, a 3 százalékos munkaadói járulék, valamint a tételes egészségügyi hozzájárulás.

Ez a kedvezmény azonban csak egy bizonyos jövedelemhatárig érvényes: pályakezdőknél a minimálbér másfélszereséig, diplomás pályakezdőknél pedig a minimálbér kétszereséig.

A jövedelemhatárokat meghaladó összegre a normál járulékokat kell fizetni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×