eur:
394.2
usd:
365.02
bux:
65570.08
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Tovább gyűrűzik a kórházbotrány

Fegyelmi eljárást indított az Országos Gyógyintézeti Központ gazdasági igazgatója ellen az Egészségügyi Minisztérium. A héten kiderült, hogy az intézmény több mint egymilliárd forintos adósságot halmozott fel. Az intézmény vezetője akkor az InfoRádiónak ezt a nem megfelelő finanszírozással indokolta.

A fegyelmi eljárás idejére felmentette a munkavégzés alól az Országos Gyógyintézeti Központ (OGYK) gazdasági igazgatóját az egészségügyi miniszter. Rácz Jenő szerint egy rutinellenőrzés nyomán döntött a tárca a vizsgálat folytatása mellett.

A miniszter a vizsgálat végén dönt majd arról, hogy felmentik-e állásából Kálmán Zoltánt.

Korábban a Kincstári Biztosi Iroda vezetője az InfoRádióban azt mondta, hogy az OGYK tartozása a november 25-i állapot szerint 1 milliárd 18 millió forint volt, amelyből 215 millió forint járt le.

Forgách Péter szerint január közepéig kiderül, kell-e kincstári biztost küldeni az Országos Gyógyintézeti Központhoz.

A törvény szerint, ha egy intézmény lejárt, 60 napon túli tartozása meghaladja az 50 millió forintot vagy az eredeti költségvetési előirányzata 3,5 százalékát, akkor kincstári biztost kell kirendelni.

Vályi-Nagy István, az Országos Gyógyintézeti Központ vezetője az InfoRádióban elmondta: a finanszírozás, illetve annak korlátozása miatt gyűlt fel a kórház adósságállománya.

A kórház országos intézményként nem küldheti tovább a más kórházból érkező betegeket, így egyfajta „kórházi túltermelés” alakul ki, amelyet nem követ a finanszírozás – hangsúlyozta a kórházi vezető.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Korrigál a forint

Korrigál a forint

Csütörtökön kezdetben az euróval és a dollárral szemben is gyengült a forint, utóbbival szemben nagyobb mértékben, később azonban valamelyest korrigált a magyar fizetőeszköz. Ma megjelent a Magyar Nemzeti Bank Inflációs jelentése, amelyben többek között azt írták, hogy a forint gyengélkedése és a szolgáltató cégek visszatekintő árindexálása is hozzájárul ahhoz, hogy a 3%-os inflációs  célt csak 2025-ben éri el a jegybank.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×