eur:
393.19
usd:
367.86
bux:
65858.18
2024. április 24. szerda György

Alakul a magyar belvíz-tenger

Jelenleg 80 ezer hektárt borít belvíz az országban, de előrejelzések szerint ez megduplázódhat. A miniszterelnök bejelentette: megkezdődik a védekezést szolgáló közmunkákra megítélt kétmilliárd forint kifizetése.

A belvíz sújtotta Érdet felkereső Gyurcsány Ferenc miniszterelnök elmondta: újabb pályázatokat is kiírnak, és lehetővé teszik új szivattyúk beszerzését a tűzoltóság számára.

Összesen 53 szakaszon rendeltek el az országban belvízvédelmi készültséget – mondta el a környezetvédelmi és vízügyi miniszter az InfoRádióban. Persányi Miklós hozzátette: az elöntött területek nagysága mintegy 80 ezer hektár, amelynek fele vetés és szántó.

A tárca vezetője arról is beszélt, hogy a védekezési munkálatok napi 20 millió forintba kerülnek, de a védekezésre és a károk megtérítésére elegendő forrás áll rendelkezésre.

Korábban az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az InfoRádióban azt mondta: az eddigi mintegy 80 helyett jelenleg 60 lakóházat fenyeget a belvíz.

Az elmúlt napokban a tűzoltók több mint 400 esetben vonultak ki a belvíz miatt, főként Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, és Pest megyében; de eddig senkit nem kellett kiköltöztetni otthonából – tette hozzá Dobson Tibor.

Közben elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Hortobágy-Berettyó bal partján, Bucsa és Nádudvar között.

Kóthay László, a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság védelemvezetője azt mondta: területükön egy nap alatt 5 ezer hektárral nőtt a belvízzel elöntött terület nagysága, amely már meghaladja a 16 ezer hektárt.

Kóthay László közlése szerint a Tiszántúlon a 12 belvízvédelmi szakasz közül tízen van védelmi készültség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×