INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Megszűnik a petesejt-adományozás anonimitása

Infostart / InfoRádió
Megszavazta a petesejt-adományozás úgynevezett anonimitásának megszüntetéséről szóló indítványt az Országgyűlés, valamint azt, hogy az egyedülálló meddő nők is részt vehessenek a lombikbébi programban. Újhelyi István szocialista képviselő áttörésnek nevezte a döntést.

A módosítás értelmében a jövőben lehetőség lesz női ivarsejtet adományozni a tágan értelmezett hozzátartozói kör számára - mondta a politikus. Hozzátette: a petesejt-adományozás eddig anonim volt Magyarországon.

Mindkét javaslat jelentős változás, hiszen sok ezren vannak Magyarországon, akik eddig a jogszabályi korlátok miatt nem vállalhattak gyermeket törvényesen. Ma Magyarországon a fogamzásképes korú párok körülbelül 15 százaléka meddő, közülük sokaknak a petesejt-adományozás hozhat megoldást – közölte Újhelyi István.

A politikus úgy vélekedett, hogy „a konzervatív jobboldal nem érti az idők szavát”, ezért ellenezte a módosító javaslatot. A módosítás zárószavazása a jövő héten lesz.

A Lombikbébi Közhasznú Egyesület elnöke szerint az esélyegyenlőség szempontjából helyes lenne, ha az egyedülálló meddő nők is részt vehetnének a lombikbébi programban.

Gurabi Attila azt mondta: van erre társadalmi igény, főleg 35-36 éves koruk fölött érdeklődnek az emberek a lombikbébi-program iránt. Jelenleg azonban mindenképpen ketten - házas- vagy élettárssal együtt - kell jelentkezni.
A címlapról ajánljuk