eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, országgyűlési frakcióvezetője, Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke, frakcióvezetője, Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció alelnöke, Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke, Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd társelnöke és Lukácsi Katalin Mária, a Mindenki Magyarországa Mozgalom alelnöke (b-j) az ellenzéki összefogás hat pártjának vezetői és a tömörülés miniszterelnök-jelöltje által tartott, Putyin ellen, Ukrajna mellett tüntetésen Oroszország budapesti nagykövetsége előtt 2022. február 24-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Újabb pártvezetők hibáztatják Márki-Zay Pétert

Jakab Péter Jobbik-elnök elárulta, miben egyeztek meg az ellenzéki pártelnökök.

Az ellenzéki pártelnöki értekezleten egyetértés volt abban, hogy Márki-Zay Péter a felelős a választási kudarcért – mondta Jakab Péter, a Jobbik elnöke az ATV műsorában. Nyilvánosan ugyanakkor eddig Karácsony Gergely a Párbeszéd, Donáth Anna a Momentum és Tóth Bertalan az MSZP részéről kiállt az Egységben Magyarországért kormányfőjelöltje mellett az elveszített választás után.

Az Egységben Magyarországért hat pártjának vezetője hétfő délután találkozott, és hitet tett amellett, hogy az összefogásnak nincs alternatívája, és össze fogják hangolni a politikájukat a jövőben is - árulta el.

Jakab Péter kiemelte: tavaly 250 ezer bizonytalan szavazót hozott az együttműködésbe, ám nekik nem tudták megmagyarázni a miniszterelnök-jelölt kijelentéseit. Rájuk Márki-Zay Péternek kellett volna vigyáznia, ám ezek a szavazók attól féltek, hogy háborúba viszik a fiaiakat - tette hozzá.

„Nagyon sok hibát elkövetett, amit sajnos a választók megbosszultak. És nemcsak jobboldaliak, hanem baloldaliak is”

– mondta Márki-Zay Péterről, aki szerinte fél év alatt előnyből hátrányt hozott össze.

Arra a kérdésre, hogy miért nem ment el vasárnap az ellenzéki eredményváróra, Jakab Péter azt válaszolta: mérges volt.

"Az elmúlt hat hónapban épp eleget mostuk már a miniszterelnök-jelölt úr szennyesét ahhoz, hogy én most már ezt ne akarjam tovább megtenni” – fogalmazott.

A pártelnök megerősítette, nem mond le. Szerinte Négy éve Vona Gábor „csúnyán és gyáván levonult a csatatérről”, „cserbenhagyta a sajátjait”. Arról is beszélt, hogy a pártja nem tér le a néppártosodás útjáról.

Az LMP országos elnökségének titkára, Ungár Péter az ATV-ben arról beszélt, stratégiai hibának tartja, hogy egy jobboldali jelöltje lett egy baloldali centrumú közösségnek. „Az Orbán-kormánynak nincs jobboldali ellenzéke, mert az a jobboldal” – fogalmazott. Úgy véli, a vasárnapi eredmény azt is megmutatta, hogy az előválasztás nem csodafegyver, sőt szerinte ártott az ellenzéknek.

Megélheti és szociális kérdésekkel kellett volna foglalkozni a kampányban

- tette hozzá.

Ungár Péter szerint Márki-Zay Péternek is van felelőssége abban, ami történt. Hibának tartja azt is, hogy a programba bekerült például az a pont, hogy privatizálnak az egészségügyet, miközben „ez egyszer már a baloldal végét jelentette”.

Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke szerint viszont nem helyes, hogy az összefogásban részt vevő pártok és vezetőik egymásra mutogassanak, vagy egy emberen akarják leverni a port. A szocialista politikus szerint a DK és a Jobbik szorosabb együttműködése miatt a jobboldali párt szavazói nem az ellenzéki összefogásra, hanem vélhetően a Mi Hazánkra és a Fideszre, illetve más pártokra szavaztak inkább, vagy el sem mentek voksolni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×