eur:
393.11
usd:
366.53
bux:
66818.43
2024. április 25. csütörtök Márk
Rishi Sunak brit miniszterelnök egy szakmunkásképző iskolában tett látogatáson, a coventryi Manufacturing Technology Centre-ben (MTC) 2024. március 18-án.
Nyitókép: MTI/AP/Reuters pool/Carl Recine

Padlón a brit infláció - ha nem nézzük az apróbetűt...

Egy jó és egy rossz hírt is kaptak április kezdetére a britek: 2 százalék alá esett az üzletekben az infláció. Viszont eljött a „Nemzeti Áremelés Nap” néven emlegetett korrekció időpontja. Hogy ez mivel jár, annak járt utána az InfoRádió.

Miközben Rishi Sunak brit miniszterelnököt még mindig le akarja váltani pártja néhány keményvonalas képviselője, a kormányfő egyik aduásza az, hogy 11 százalékról 3,4 százalékra mérsékelte az inflációt. Sőt, egy számára előnyösebb számmal is dobálózhat: az üzletekben 2 százalékosra lassult a drágulás üteme.

Ezek a hírek bizakodással töltötték el a briteket, akiknek egy része megfeledkezett a nem éppen áprilisi tréfaként belengetett fekete levesről, avagy az ironikusan Nemzeti Áremelés Napjaként emlegetett április 1-ről; hiába a Sunak-kormány eredményei az infláció elleni harcban, ha amit a polgárnak az egyik kézzel adnak, a másikkal visszaveszik.

Az áremelési napon egy sor számla drágul, például a mobil- és internet-előfizetések a szolgáltató által a kisbetűs részbe rejtett „infláció+3,9 százalékkal”. A számok nyelvére lefordítva: sok ügyfél áprilistól 8 százalékkal többet fizet, mint eddig.

Hogy miért kell 4 százalékot hozzátenni az inflációhoz, az rejtély, illetve a cégek különböző PR-nyilatkozatokkal próbálják ilyenkor magyarázni, hogy többet fektetnek a szolgáltatásaikba, és hogy ezzel az ügyfél jár jól.

További csapás a briteknek az önkormányzati adók 5 százalékos emelkedése, miközben több önkormányzat különböző szolgáltatásokat vág vissza, például az éjszakai utcai világítást, mivel a csőd szélén táncol.

Angliában és Walesben áprilisban átlagosan 6 százalékkal emelkednek a víz- és szennyvízdíjak is, miközben tombol a botrány a folyókba került szennyvíz miatt. A hétvégén például a Temzén folyt hagyományos Oxford-Cambridge evezős verseny résztvevőit figyelmeztették, hogy baktérium-fertőzést kaphatnak.

Felmegy a de facto televízió-adó, a BBC előfizetési díja, amit minden tévékészülékkel rendelkezőnek kell fizetnie, függetlenül attól, hogy nézi-e a köztévé adásait vagy hallgatja-e rádióműsorait. Ez most már 159 font (73 400 forint).

Drágul a gépjárművek adója is.

A mérleg másik serpenyőjében: 10-ről 8 százalékra csökken a társadalombiztosítási járulék és lejjebb szállítják az energiaár-sapkát. Azaz az otthonoknak garantáltan 238 fonttal, 110 ezer forinttal kevesebbet kell majd fizetni villanyért és gázért évente.

Emellett kedvezményt kapnak a családi pótlékra jogosult szülők is, akiknél megemelik azt a jövedelemlimitet, amíg még jogosultak a pénzre.

Ha a britek hagyományos levélben akarnak panaszt emelni a szolgáltatójuknál, akkor ez is drágább lesz a számukra, mivel felment a bélyegek ára is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta az érintett piaci szereplőkkel együttműködve, ezt megelőzően pedig biztosítási termékek ÁSZF-jeit tette egyértelműbbé a fogyasztók számára. A hatékony „puha” felügyelési eszközök és az intézmények fogyasztóbarát hozzáállása miatt nem volt szükség közérdekű keresetek indítására a tisztességtelen feltételek módosítása érdekében - közölte a felügyelet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×