eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
WASHINGTON, DC - JANUARY 26: Assistant Defense Secretary for International Security Affairs Celeste Wallander (L) and Undersecretary of State for Political Affairs Victoria Nuland prepare to testify about the ongoing war in Ukraine before the Senate Foreign Relations Committee in the Dirksen Senate Office Building on Capitol Hill on January 26, 2023 in Washington, DC. During the hearing, titled Countering Russian Aggression: Ukraine and Beyond, Senators questioned Biden Administration officials about the decision to send tanks, impose new sanctions and other efforts by the U.S. government to aid in the defense of Ukraine against Russia. (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nyitókép: Chip Somodevilla/Getty Images

Visszavonul Ukrajna egyik legnagyobb washingtoni barátja

Távozik az amerikai külpolitika nem épp „szürke eminenciása”, Victoria Nuland államtitkár. Nuland Ukrajna nyugati integrációjának lelkes, sőt harcos támogatójaként volt ismert. Ő volt Moszkva egyik nemezise, aki egyszer emlékezetes módon melegebb égtájra küldte az Európai Uniót is.

Visszavonul Ukrajna egyik legnagyobb washingtoni barátja – és az amerikai külügyminisztérium harmadik legerősebb embere –, Victoria Nuland, aki több elnök alatt szolgált NATO-nagykövetként és külpolitikai államtitkárként. Az illetékes munkáját hosszú nyilatkozatban köszönte meg Antony Blinken külügyminiszter, aki becenevén, Toriaként említette.

Moszkvában viszont őt tekintik Oroszország egyik fő washingtoni ellenségének, akit azzal vádolnak, hogy része volt a 2014-es Majdan utáni hatalomváltásban és Viktor Janukovics megválasztott ukrán elnök elüldözésében, amit az oroszok puccsnak neveznek.

Az amerikai külpolitikában a visszafogottságot és nem az intervencionista magatartást pártoló, többpárti támogatású Quincy Intézet lapja, a Responsible Statecraft (Felelős Államvezetés) ugyanakkor

„ideológiai kavarógépnek” nevezte Nulandot.

Az elemzés hemzseg a negatív jelzőktől, miszerint egy „liberális héja”, az ukrán NATO-tagság „legagresszívebb támogatója”, a „nem átgondolt és arrogáns világnézet bajnoka” volt.

És hogy miért kapta a lesújtó minősítést hazája egyik szellemi műhelyétől? A lap szerint Nuland volt az, aki a 2008-as NATO-csúcson Ukrajna és Grúzia felvétele mellett kampányolt, és a nekik adott ígéret hozzájárul az Oroszország és Grúzia között – azon a nyáron – kirobban háborúhoz, majd később megalapozta az Oroszország és Ukrajna közötti feszültséget. A Responsible Statecraft úgy fogalmaz, hogy Nuland „kavart” és szendvicseket osztott a tiltakozóknak a Majdan-tüntetéseken, később pedig segített a Janukovics-féle kormány megbuktatásában.

Ekkor szivárgott ki egy hangfelvétel, amely az ukrajnai amerikai nagykövettel folytatott telefonbeszélgetéséről készült, amelyben elhíresülten azt mondta:

„ka*ja be az EU!”

– mert nem tetszett neki az unió megosztottsága és óvatossága Moszkvával szemben. A felvétel azonban inkább azért fontos, mert abban Nuland és a nagykövet, Geoffrey Pyatt arról beszélget, hogy ki kerüljön hatalomra Kijevben.

Vitalij Klicsko, akkori ellenzéki pártvezér, ma kijevi polgármester kapcsán felvetették, hogy nem jó ötlet a miniszterelnök-helyettesi poszt számára, különösen házassági problémái miatt. Ő azt, akit „Klicsként” említ Nuland, míg a végül kormányra került Arszenyij Jacenjukot „Jacként”. Közben Nulandról egy olyan kép is készült, amelyen széles mosollyal parolázik Janukoviccsal, akinek utódlására a háttérből erősen ráhatott.

A Responsible Statecraft utal arra az összeesküvés-elméletek közé sorolt felvetésre, hogy az amerikai illetékesek néha szembemennek az elnökkel. „Ott volt Obama, aki le akarta hűteni a feszültséget Oroszországgal és Kínával... és ott volt a felkelés közepén Kijevben Nuland, aki bátorította a tiltakozókat, és sértegette az európai szövetségeseket” – áll a cikkben. Egy európai diplomata fel is panaszolta: „nem úgy beszél, mint egy diplomata, inkább, mint egy ideológus”.

Nuland helyét ideiglenes jelleggel John Bass, államtitkár veszi át, amíg nem találják meg az utódját.

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×