eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Kijev, 2014. október 7.Victoria Nuland, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkár-helyettese a Tarasz Sevcsenko Kijevi Nemzeti Egyetem diákjai előtt tart előadást  2014. október 7-én. (MTI/EPA/Tecjana Zenkovics)
Nyitókép: MTI/EPA/Tecjana Zenkovics

Nagy veszteség Ukrajnának amerikai „fronton”

Benyújtotta lemondását Victoria Nuland államtitkár, aki az utóbbi években az ukrajnai ügyek legfőbb felelőse volt az amerikai külügyi tárcánál. Azt nem tudni, hogy miért döntött a távozás mellett, de jelzésértékű lehet, hogy távozik Oroszország egyik legnagyobb kritikusa a minisztériumtól.

Victoria Nuland már nagyon régóta az ukrajnai ügyek legfőbb illetékese volt a külügyben: 2014-ben például a CNN-nek nyilatkozva azt mondta, hogy 1991 óta az Egyesült Államok legalább 5 milliárd dollárt költött arra, hogy a demokráciát népszerűsítsék Ukrajnában (azt viszont tagadta, hogy az abban az évben kitört Majdan-forradalomra pénzt költöttek volna) – írja az Index.

Nulandnak 2017-ben, Donald Trump győzelme miatt távoznia kellett posztjáról, 2021-ben azonban visszatérhetett. Az invázió kezdete után számos alkalommal beszélt arról, hogy Ukrajnát nagyobb mértékben kell támogatni, és nyilatkozataiban rendre elítélte Oroszországot a háború kirobbantása miatt.

Az Egyesült Államok külügyminisztere, Antony Blinken kedden jelentette be egy közleményben, hogy Nuland beadta a lemondását. Úgy fogalmazott: „Victoria Nuland tudatta velem, hogy a következő hetekben le kíván mondani a politikai ügyekért felelős államtitkári tisztségéről – egy olyan pozícióról, amelyben megtestesítette Biden elnök azon elkötelezettségét, hogy a diplomáciát ismét külpolitikánk középpontjába helyezze, és újjáélessze Amerika globális vezető szerepét egy, a nemzetünk és a világ számára kritikus időszakban.”

A külügyminiszter arra is kitért, hogy Joe Biden elnökkel egy másik államtitkárt, John Basst kérték fel arra, hogy ideiglenesen töltse be Nuland tisztségét is, amíg nem találnak megfelelő embert a helyére – teszi hozzá a lap.

A harmadik ember

Azt már az Associated Press hírügynökség tette hozzá mindehhez, hogy Victoria Nuland gyakorlatilag az egész külügyi tárca harmadik legfontosabb emberének számított. Azt is megjegyezték, hogy Nuland az utóbbi hónapokban elveszített egy „belső harcot” a külügyminisztériumban. Mint írták, a tárca második embere, Wendy Sherman külügyminiszter-helyettes hét hónappal ezelőtt távozott a tárcától, és ideiglenes jelleggel Nuland vette át az ő tisztségét. Sherman utódja azonban végül nem ő lett, hanem egy másik karrierdiplomata, Kurt Campbell, akit februárban neveztek ki.

A hírügynökség azt is megjegyezte: több amerikai tisztviselő is úgy tudja, hogy Julianne Smith, az Egyesült Államok NATO-beli nagykövete lehet Nuland utódja.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 17:33
×
×
×
×