eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Robert Fico, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetője érkezik a párt pozsonyi székházába 2023. október elsején, a szlovák parlamenti választás másnapján. Fico pártja a megszerzett voksok 23,6 százalékával nyerte az előrehozott szlovák parlamenti választást a leadott szavazatok 94,6 százalékos feldolgozottságánál. A második legtöbb eddig összeszámolt voksot, a szavazatok 16,2 százalékát a liberális Progresszív Szlovákia szerezte meg, a harmadik helyet pedig az Irányból kilépett Peter Pellegrini volt miniszterelnök vezette Hang (Hlas-SD) szerezte meg 15,3 százalékos eredményt produkálva. A Szövetség eredménye 4,4 százalék, vagyis a felvidéki magyar párt nem jut be a pozsonyi törvényhozásba.
Nyitókép: MTI/AP/Petr David Josek

Robert Fico: Orbán Viktor nem blöfföl

„Szlovákia nem fogja akadályozni az Európai Uniót abban, hogy megnyissa az Ukrajna csatlakozásáról szóló tárgyalásokat” – közölte a pozsonyi parlament európai ügyekért felelős bizottságának szerdai ülésén Robert Fico kormányfő, mielőtt elutazott volna a brüsszeli EU-csúcsra. A szlovák miniszterelnök szerint Ukrajna azonban jelenleg nincs felkészülve a csatlakozási tárgyalásokra.

Robert Fico szerint Szlovákia számára két téma lesz kulcsfontosságú az uniós csúcstalálkozón, mégpedig a jövőbeli európai költségvetés és a bővítés. „Mindig azt mondtuk és emellett kitartunk, hogy Szlovákia támogatja Ukrajna európai uniós perspektíváit” – jelentette ki szerdán a bizottsági képviselők előtt a szlovák miniszterelnök, aki hosszasan elhúzódó vitára számít Brüsszelben. A kormányfő arról is beszámolt, hogy Peter Kmec európai helyreállítási tervért és uniós alapokért felelős miniszterelnök-helyettes tárgyalásokat kezdett az ukrán kormány alelnökével azokról a projektekről, amelyek keretében Szlovákia civil támogatást nyújtana Ukrajnának, hogy az ország kihúzza a telet.

Robert Fico hozzátette, az uniós csúcson terítékre kerül Ukrajna újjáépítési terve is. „Semmilyen módon nem fogjuk akadályozni, hogy az Európai Unió megkezdje a tárgyalásokat Ukrajnával.

Mindannyian tudjuk, hogy ez egy politikai döntés, aminek semmi köze a realitásokhoz, mert Ukrajna jelenleg nincs felkészülve a tárgyalásokra”

– jelentette ki Fico, hozzátéve, hogy Szlovákia tudomásul veszi ezt a politikai döntést. Emlékeztetett, hogy a pozsonyi kormány a továbbiakban nem nyújt katonai segítséget a háború sújtotta szomszédjának. Megjegyezte, hogy „Ukrajna katonailag nem képes megnyerni a háborút”, s Ukrajnát tartja a világ legkorruptabb országának.

Az európai bővítéssel kapcsolatban a szlovák miniszterelnök inkább amiatt aggódik, hogy a tagállamok nem hajlandóak tárgyalásokat kezdeni Bosznia-Hercegovinával, amely – mint Fico fogalmazott – „felrobbanhat, ha elveszíti az európai reményt”.

A szlovák miniszterelnök a brüsszeli találkozó előtt beszélt cseh kollégájával, és arra kérte Petr Fialát, hogy a csúcstalálkozó előestéjén szervezzenek egy V4-es találkozót. Petr Fiala azonban ezt azzal utasította vissza, hogy egyéb elfoglaltságai miatt a csúcstalálkozó kezdetére is csak késve fog megérkezni. „Ezért nem lesz V4-es találkozó, ami sajnálatos” – reagált erre Robert Fico, aki megjegyezte, hogy az új lengyel kormányfő, Donald Tusk először érkezik a csúcstalálkozóra miniszterelnökként. Fico szerint Lengyelország számos kérdésben egyetért Szlovákiával, ezért a V4-es találkozóknak a jövőben is folytatódniuk kell.

„Nem blöfföl” – mondta Robert Fico Orbán Viktorról és az ő törekvéseiről, melyek az Ukrajnának nyújtott további támogatás vétójának felülbírálásáról szólnak, cserébe a Budapestnek járó uniós források felszabadításáért. A szlovák kormányfő ugyanakkor azt mondja, nem hibáztatja magyar szomszédját: „Örülnék, ha több olyan szuverén politikus lenne Európában, mint Orbán Viktor” – fogalmazott a szlovák kormányfő.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×