eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
KYIV, UKRAINE - SEPTEMBER 8: Head of the Office of the President of Ukraine Andriy Yermak duiring at a briefing in the Office of the President on September 8, 2023 in Kyiv, Ukraine. (Photo by Viktor Kovalchuk/Global Images Ukraine via Getty Images)
Nyitókép: Viktor Kovalchuk/Global Images Ukraine via Getty Images

Vészjósló figyelmeztetéssel lobbizik Zelenszkij „bíborosa” Amerikában

Komoly a veszély, hogy Ukrajna elveszítheti a háborút, ha az amerikai Kongresszus késlelteti a létfontosságú segélyt. Erről beszélt kedden Volodimir Zelenszkij elnök befolyásos kabinetfőnöke.

Andrij Jermakot, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kabinetfőnökét nem csak Ukrajna, de Európa egyik legbefolyásosabb emberének tartják. Gyakorlatilag ő mozgatja a kormányt és a parlamentet. „Zöld bíborosként” is emlegetik, utalva Zelenszkij nevének jelentésére – írta az Ukrainszka Pravda című lap.

Így, amit Jermak mond, arra sok helyen odafigyelnek. Különösen, ha egy washingtoni látogatáson mondja. Az ukrán kabinetfőnök Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter és Alekszander Kamisin stratégiai iparági miniszter társaságában érkezett az amerikai fővárosba, ahol kedden törvényhozókkal találkozott.

A szerdai és csütörtöki programjában a fehér házi kollégákkal, a Pentagon, a kereskedelmi és a külügyminisztérium, valamint a NATO-tagállamok és a vezető védelmi cégek képviselőivel való találkozók szerepelnek.

Jermak mostani megjegyzése példátlanul őszintének számít egy magas rangú kijevi tisztviselőtől, miközben az Oroszországgal háborúban álló Ukrajna számára bizonytalan a létfontosságú amerikai és európai uniós segélycsomagok jövője.

Ha elhalasztják a segélyeket, azzal fennáll a rizikó, hogy ugyanabba a helyzetbe kerülhetünk, amiben most vagyunk” – fogalmazott hallgatósága előtt angolul. „Lehetetlenné teszi azt a nagyon nagy lehetőséget, hogy folytassuk a területeink felszabadítását, és

nagy kockázatot teremt arra, hogy elveszítsük a háborút"

– mondta.

Hétfőn a Fehér Ház tisztviselői közölték: az Egyesült Államok kezd kifutni az időből és a pénzből, hogy segítsen Ukrajnának.

Joe Biden elnök kormánya októberben közel 106 milliárd dollárt kért a Kongresszustól Ukrajnának, Izraelnek és az amerikai határbiztonság finanszírozására, de a Képviselőházban kis többséggel rendelkező republikánusok elkaszálták a csomagot. Amerikai illetékesek azonban remélik, hogy el tudják érni, hogy elfogadjanak egy számottevő csomagot.

Jermak problémaként emelte ki: fennáll a veszélye, hogy leáll az ukrán költségvetés közvetlen támogatása. Az ukrán kormány jövőre 43 milliárd dolláros hiánnyal számol.

„Természetesen a közvetlen költségvetési támogatás nélkül nehéz lesz megtartani a pozíciókat és ... az embereknek túlélni, amikor folytatódik a háború”

– tette hozzá. „Ezért létfontosságú, hogy ezt a támogatást megszavazzák, méghozzá minél előbb.”

A kabinetfőnök néhány héten belül másodszor látogatott Washingtonba – azért, hogy nyomást gyakoroljon a törvényhozókra és az illetékesekre, hogy folytassák Ukrajna segélyezését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×