eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Vlagyimir Putyin orosz elnök a Valdaj nemzetközi vitaklub szocsi plenáris ülésén 2023. október 5-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Grigorij Sziszojev

Vajon a háború leállításával próbálkozik-e Vlagyimir Putyin?

Az orosz elnök G20-as beszéde Nyugaton meghökkenést és bírálatokat váltott ki. Arról beszélt, hogy le kell állítani „a háború tragédiáját” – aminek kirobbantásával azonban éppen őt okolják.

„Hallottam néhány kollégámtól, hogy sokkolja őket Oroszország folytatódó agressziója Ukrajnában. Igen, a katonai műveletek mindig tragédia... és kétségtelen, hogy el kell gondolkodnunk, hogyan állíthatnák le ezt a tragédiát. Oroszország soha nem utasította el a béketárgyalásokat Ukrajnával” – mondta az úgynevezett „szituációs szobájából” a virtuális G20-csúcsra bejelentkező orosz elnök.

Amire Ukrajnának és támogatóinak az a régóta asztalon lévő válasza, hogy nem alkudoznak a Moszkva által elfoglalt területek sorsáról, csak akkor hajlandók tárgyalni, ha előbb az 1991- es határok mögé vonul Oroszország.

Putyin azt is megjegyezte, hogy Ukrajna törvénybe iktatta, vele nem lehet tárgyalni. Oroszország azonban soha nem utasította el a béketárgyalásokat Ukrajnával. (A felek a 2022-es invázió kezdete utáni hetekben valóban többször tárgyaltak, de utána már nem.)

Kommentátorok szerint az orosz elnök ki akarja használni, hogy az ukrán ellentámadás hatalmas emberveszteségekkel járt Kijev számára is és elakadt. Emellett megrendült Zelenszkij ukrán elnök pozíciója.

Nyugaton is erősödnek a szkeptikus hangok. Az amerikaiak közel fele szerint túl sokat költenek Ukrajna megsegítésére, ukrán parancsnokok arra panaszkodnak, hogy a gázai konfliktus kezdete óta jóval kevesebb lőszert kapnak. Zelenszkijt aggodalommal töltheti el, hogy katonai parancsnokai is kihívást jelenthetnek hatalmának.

Egyik volt tanácsadója pedig közölte: vele szemben indulna az elnökválasztáson, leállítaná az oroszok által elvett területek fegyveres visszahódítását és azokat NATO-tagként, politikai úton kellene Ukrajnának visszaszereznie.

Putyin megpróbálta azt is kihasználni, hogy a fejlődő világ és a nyugati országok liberális beállítottságú közvéleménye inkább a gázai palesztinok pártján áll és burkoltan képmutatással vádolta a nyugati vezetőket.

Ők „hajlandók szemet hunyni a Gázában folyó agresszió felett”

- mondta.

Közben párhuzamot vont a Donbászban 2014. óta zajló események – ahogy mondta az ukrán vezetésnek saját népe elleni háborúja - és az izraeli offenzíva között. Utóbbit „megsemmisítésnek” nevezte De ami a Donbászban zajlott „az nem sokkoló?” – kérdezte.

Emellett a fejlődő világ az ukrajnai háborút az amerikai hegemónia elleni harcként látják

– jegyzik meg kommentátorok.

Nyugaton a politikusok nem siettek a reakcióval, viszont kommentátorok az orosz elnököt vádolták képmutatással. „Bizarr beszédében elfelejtette, hogy ők indította el az ukrajnai háború tragédiáját”- jegyezte meg a Huffington Post.

A New Voice of Ukraine című, angol nyelvű ukrán oldal „az orosz diktátor hamis narratíváit” emlegette.

A Sky News kommentárja szerint pedig a beszéd „a Globális Délnek szólt”, amelynek „bajnokaként akarja beállítani magát... ahogy a nemzetközi jog bajnokaként is, de a Nyugat nem fogja elfelejteni, hogy „megszegte annak legfontosabb alapelveit”.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×