eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Visszatért a csehek és a szlovákok utazási kedve

A Csehországi Utazási Irodák Szövetsége szerint a cseh turisták már nagyobb számban utaznak külföldre, mint a 2020-ban kitört Covid-járvány előtt

Ezen a nyáron a legtöbben a horvát, a görög és a spanyol tengerpartot választották. A szlovákokat sem tartja vissza a külföldi nyaralástól sem a magas infláció, sem a megtakarításaik általános csökkenése, amely az elemzők szerint az elmúlt mintegy 20 év legalacsonyabb szintjén van.

Hosszú távon a legnépszerűbb nyári úti célok változatlanok a csehek körében: leggyakrabban Görögországba, Spanyolországba, a Kanári-szigetekre, Törökországba, Bulgáriába és Egyiptomba utaznak repülővel. A buszos és autós kirándulások esetében a szomszédos Ausztria és Szlovákia, valamint a kicsit távolabbi Horvátország és Olaszország a legkedveltebb desztináció. Ján Papež, a Csehországi Utazási Irodák Szövetségének alelnöke szerint a horvát tengerpartra látogató cseh turisták száma idén biztosan meghaladja a 900 ezret, a Görögországba utazók száma pedig megközelíti a félmilliót, ami 15 százalékos növekedést jelent az előző szezonhoz képest.

A Spanyolországban nyaraló csehek száma szintén rekordot dönt az idén.

A szövetség alelnöke a járvány időszakára visszatérve emlékeztetett, hogy a pandémia alatt a csehek sok más országba utazhattak, de Szlovákiába nem, és ez a most mért számokban is megmutatkozik. Amióta ugyanis véget ért a korlátozás, azóta harmadával kevesebb cseh turista érkezik Szlovákiába, mint a Covid előtt.

A szlovákok utazási kedve is fokozatosan visszatér. Több légitársaság is egyetért abban, hogy a jelenlegi szezon rekordot jelent a számukra. Katarína Šuchterová, a pelikan.sk online repülőjegy értékesítő portál szóvivője elmondta, hogy a repülőjegyek és általában az utazás iránti érdeklődés még soha nem volt olyan nagy, mint idén. A pandémiát megelőző 2019-es évhez képest, amely rekordév volt, több mint 10 százalékos a növekedés. A pozsonyi Milan Rastislav Štefánik repülőtér legfrissebb statisztikái szerint az utasok száma 20 százalékkal nőtt a tavalyi évhez képest. Júliusban a repülőtér összesen több mint 307 ezer utast kezelt az érkező és induló járatokon. Az utasszámot tekintve az év elejétől augusztus harmadik hetéig már egymillió utas fordult meg a pozsonyi repülőtér kapuin.

A szlovák utazási irodák ugyancsak arról számolnak be, hogy az idei szezonban rekordméretű érdeklődést tapasztalnak a nyaralók részéről. A pandémiát megelőző időszakhoz képest, amely 2019-ben volt a legerősebb, több mint kétszeres a növekedés.

A szlovákokat nem tántorítják el a külföldi tartózkodás gyakran magas árai, annak ellenére sem, hogy szinte minden területen emelkedés tapasztalható.

A szlovákok által leggyakrabban látogatott célállomások London, Burgasz, Milánó, Lernaka és Szardínia. A charterjáratok tekintetében júliusban erősen dominált a törökországi Antalya, amelyet a bulgáriai Burgasz és a ciprusi Larnaka követett. Ezenkívül az utazási irodák szerint Törökország, Tunézia, Egyiptom és Spanyolország hosszú távon a legnépszerűbb kirándulási célpontok közé tartozik a szlovákok körében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Nemrég tettük közzé azt a szubjektív listát, ami bemutatja a világ tíz legunalmasabbnak tartott városát. Ezt folytatva egy amerikai tanulmány a világ száz legunalmasabb turista látványosságát gyűjtötte össze. A felmérés több mint 60 millió Google-visszajelzés alapján közel 3300 népszerű turisztikai látványosságot vizsgált meg, és gyűjtötte össze kulcsszavak alapján a 100 legunalmasabbat. Ezek közül most azokat az európai látványosságokat mutatjuk be, melyek felkerültek a kétes dicsőségű listára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×