eur:
395.31
usd:
365.78
bux:
65324.08
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Jana Cernochová cseh védelmi miniszter a harci jármű jelképes kulcsával a Csehországnak szánt tizennégy Leopard 2A4 német harckocsi első darabjának átadási ünnepségén a csehországi Praslavicében 2022. december 21-én. A harckocsikat Csehország cserében kapja az orosz támadás ellen védekező Ukrajnának segélyként átadott szovjet gyártmányú T-72-es tankokért és más nehézpáncélosokért.
Nyitókép: MTI/EPA/Vladimir Prycek

A cseh védelmi minisztert nem aggasztja az orosz atomfenyegetés

A szlovák és a cseh kormány folytatja az együttműködést a védelem területén. Ebben egyezett meg a két ország miniszterelnöke.

Trencsénben találkoztak a szlovák és a cseh kormány tagjai. Az együttes ülésen egyebek mellett a határokon átnyúló együttműködésről, az ukrajnai háborúról és a védelem megerősítéséről tárgyaltak.

„A jövőben azon akarunk dolgozni, hogy a hadseregeink olyan cseh gyártmányú repülőgépeket használhassanak, amelyek előállításából a szlovák cégek jelentősen kiveszik a részüket. Olyan projektekbe akarjuk bekapcsolni a szlovák hadiipart, amelyek más piacokon is megállják a helyüket” – közölte a cseh miniszterelnök.

Petr Fiala hozzátette, hogy a cseh és a szlovák kormány együttes üléseinek hagyománya a két ország közötti kivételes kapcsolatok egyik bizonyítéka. „Ennek köszönhetően együtt tudunk haladni Európában és a NATO-ban, közösen tudjuk előmozdítani prioritásainkat. Az erős együttműködés Csehország és Szlovákia között nemcsak a két ország számára fontos, hanem Közép-Európát is összetartja” – hangsúlyozta.

Mint elmondta, a két kabinet arról az ajánlatról is egyeztetett, mely szerint a cseh L-39-es kiképző repülőgépeket a szlovák fegyveres erők is használhatnák. Ez szerinte egy stratégiai jelentőségű projekt, ami elősegíthetné Csehország és a szlovák hadiipar területén működő vállalatok együttműködését.

A megbízott szlovák miniszterelnök azt hangsúlyozta, hogy épp a jelenlegi helyzetben – Oroszország ukrajnai katonai agressziója idején – fontos a védelmi együttműködés. „Ez az a terület, ahol nagyon erősek a kapcsolataink” – jelentette ki Eduard Heger, és emlékeztetett, hogy jelenleg Csehország védi a szlovák légteret.

A szlovák és a cseh kormány egyetértett Ukrajna humanitárius, gazdasági, politikai és katonai jellegű további segítésében. Ezenkívül fontosnak tartják az Európai Unió által megszabott szankciók további alapos betartását, amivel célzottan nyomást gyakorolnak Oroszországra.

Egy nappal a találkozó előtt Jana Černochová védelmi miniszter a cseh köztelevízió politikai vitaműsorában azt mondta,

nem jelentene veszélyt a cseh lakosság számára a taktikai atomfegyverek bevetése Ukrajnában.

Moszkva azon bejelentésére reagálva, hogy Oroszország taktikai atomfegyvereket telepít a szomszédos Fehéroroszországba, a tárcavezető leszögezte: Csehország semmi esetre sem számol azzal, hogy területére atomfegyvereket telepíthetnének.

Černochová szerint a NATO júliusi vilniusi csúcstalálkozóján várhatóan döntés születik a szervezet keleti szárnyának további megerősítéséről. A miniszter úgy vélte, hogy erre az orosz bejelentés nélkül is sor került volna.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×