eur:
392.87
usd:
366.09
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó interjút ad az orosz partnerével folytatott genfi megbeszélés után, 2018. augusztus 23-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Martial Trezzini

Az elnökjelöltséget fontolgató volt tanácsadója fúrja Donald Trumpot

Az amerikai Republikánus Pártnak "meg kell tisztulnia... a veszélyes" Donald Trumptól – mondta az exelnök keményvonalas volt nemzetbiztonsági tanácsadója. John Bolton szerint "nincsenek határai annak, hogy mire képes" volt főnöke.

John Bolton, aki az amerikai nemzetbiztonsági elit egyik "szuperhéjája" Irán, Kína és Oroszország kérdésében, egy ideig lojális volt Donald Trumphoz. Úgy tűnik, hogy Bolton most pozicionálgatja magát egy lehetséges politikai szerepre, mert megszólalt és közölte: Trump kormányzása "kárt okozott" Amerikának, és figyelmeztetett a "veszélyre", ha az exelnök megnyerné a 2024-es választásokat.

A Telegraph című brit lapnak nyilatkozva Bolton, aki Trump elnökségének egy időszakában nemzetbiztonsági tanácsadó volt, azt mondta: "Trumpnál szó szerint nincs határa annak, hogy mire képes, és szerintem emiatt nagyon kell aggódnunk... A Republikánus Pártnak meg kell tisztulnia attól a kártól, amit okozott”.

"Ez tényleg a mi felelősségünk. Ez nem a liberális médiától fog jönni. Nem a demokratáktól fog jönni. A republikánusoknak kell megtenniük. És ez az a pillanat, amihez fel kell nőnünk" – mondta.

Trump 2019-ben menesztette Boltont – azzal magyarázva ezt, hogy "nem értett egyet sok javaslatával". Egyesek szerint összevesztek, mert Trump nem akarta, hogy Bolton elkísérje őt az ENSZ Közgyűlésére. Mások szerint Afganisztán okozott törést kettejük között – mert Trump akkor már alkut akart kötni a tálibokkal, sőt, akár Amerikába is meghívta volna képviselőiket. Utódja, Joe Biden az ő tárgyalásaira tett pontot, amikor végül kivonta az amerikai csapatokat Afganisztánból.

Bolton most azt mondta: nem szeretné, ha Trump nyerné meg a republikánus elnökjelöltséget "nemcsak a Republikánus Párt, hanem az ország érdekében". Mindeközben ő még "a fontolgatási szakaszban van" azzal kapcsolatban, hogy ringbe szálljon az elnökjelöltségért.

"Nem fogok indulni, hacsak nem gondolom, hogy van esélyem a győzelemre"

- mondta.

"Ez egy nagyon komoly döntés, de úgy gondolom, hogy a Trump-jelöltség veszélye mindannyiunktól extra erőfeszítéseket követel. Én is erre törekszem."

Bolton tartott attól, hogy ha Trumpot nem tartóztatják le vagy nem emelnek vádat ellene az úgynevezett Stormy Daniels ügyben, akkor az csak felturbózza a támogatását. A volt elnököt kedden nem is vették őrizetbe, szemben azzal ahogy megjósolta.

Bolton szerint visszatért a hidegháború patthelyzete – és bár George Bush kormánya idején amerikai ENSZ-nagykövet volt, most azt mondja, hogy a kínai-orosz és az amerikai-brit és francia biztonsági tanácsi blokkok szembenállása miatt a Világszervezet már nem releváns.

"Az ENSZ politikai döntéshozó testületei használhatatlanok, különösen a Biztonsági Tanács”.

Az az elképzelés, hogy az ENSZ a válasz a békét és biztonságot fenyegető dolgokra, világosan nemleges - mondta. Lesújtó véleménnyel volt Joe Biden elnökről is, aki szerinte meg sem próbálta elrettenteni Moszkvát az ukrajnai inváziótól – miközben Ukrajnát létfontosságú amerikai érdeknek nevezte.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×