eur:
392.14
usd:
366.68
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Herszonban megölt ukrán tűzoltó. Fotó:Twitter/KVPU trade union
Nyitókép: Twitter/KVPU trade union

Templomba se engedik szívesen a híveket az ukránok

Ukrajnában hivatalosan kezdetét vette az egyoldalú orosz tűzszünet, ám mindkét fél támadásokkal vádolja a másikat.

Kijev amúgy is porhintésnek tartja az orosz lépést és arra utalt, hogy az oroszok „terrorakciók” elkövetését tervezik az ortodox karácsony idején. Egy fekete fóliával letakart tűzoltó – vélhetően holttest: Ukrajna egy ilyen képet publikálva vádolta meg Oroszországot, hogy saját maga sértette meg a Putyin elnök által elrendelt karácsonyi tűzszünetet.

A kép az ukránok által visszaszerzett Herszonban készült. Mihajlo Podoljak, Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója szerint „cinikus elterelés” a fegyvernyugvásról szóló moszkvai bejelentés.

„Aknatámadás ért egy herszoni tűzoltóságot. Ez az »orosz tűzszünet« lényege.

Csendet imitálnak, hátulról ölnek meg”. Pénteken publikált ukrán felvételeken legkevesebb egy lángoló herszoni családi házat is látni lehetett. Szemtanúk illetve mindkét oldal szerint is dörögnek a fegyverek a donyecki körzetben ostromlott Bahmut körül, amelyet a hírhedt zsoldosszervezet, a Wagner fegyveresei támadnak.

Ukrán katonák – egy állításuk szerint Bahmutból küldött videóban – arról beszélnek, hogy nehéz a helyzet.

"Mordor masszív mennyiségű gyalogsággal és páncélossal próbál áttörni, de csak 100 métert haladt előre."

A csatában többezer katona halt már meg mindkét oldalon – állítja az Egyesült Államok. Washigntonban azt is közölték, hogy valójában a Wagner alapítója, Jevgenyij Prigozsin akarja megszerezni magának a bahmuti sóbányákat.

Ezzel szemben Vlagyimir Putyin a mostani, ortodox karácsony idejére 36 órás fegyvernyugvást jelentett be a teljes frontvonalra, amit az ukrán oldal elutasított. Zelenszkij elnök azt állította, hogy az oroszok csapataik pihentetésére, megerősítésére vagy az ukrán állások megközelítésére akarják kihasználni az időt. Az orosz média viszont azt közölte, hogy

az ukránok pontban a tűzszünet déli kezdetekor tüzérségi tűz alá vették Donyecket.

Publikáltak is egy videót egy állítólag most találatot kapott lakóházról, amelyen repeszek ejtette sérüléseket lehetett látni.

A korábban liberális, de a háború idején már egyre szélsőségesebb megnyilvánulásokról ismert Dmitrij Medvegyev volt elnök, az orosz Biztonsági Tanács helyettes vezetője úgy fogalmazott, hogy „az ukránoknak a keresztény szeretet kezét nyújtották, de a vezetőik azt ellökték”. Majd közölte: sajnálja a hívőket, akik nem tudtak elmenni a templomba, de „a disznóknak” – folytatta – „nincs született hálaérzékük.

Csak a nyers erőt értik és visítva követelnek zabálnivalót a gazdától.

Ezt biztosítják is majd a nyugati disznópásztorok” – fogalmazott.

Az ukrán oldalon Irina Verescsuk miniszterelnökhelyettes közben arra szólította fel a megszállt területek lakóit, hogy ne menjenek templomba az ortodox karácsonyi misékre. Oroszország templomok elleni terrortámadásokat tervez – állította, bizonyíték nélkül. Bár az ukránok többségükben az oroszokhoz hasonlóan ortodoxok, egy részük már nyugati mintára, december 24-én ünnepli a karácsonyt és az állam ezt nemzeti ünnepnappá is minősítette.

Közben Kijevben közölték: lejárt az orosz-barátsággal vádolt Ukrán Pravoszláv Egyház bérleti joga az ikonikus Kijev-Pecserszk Lavrára és az egyházi komplexumot a Moszkvától elszakadt és nemzetinek tartott Ukrajna Pravoszláv Egyháza veszi át.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×