eur:
389.27
usd:
361.94
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella
Nyitókép: Pixabay.com

Szlovákiában elveszett a turisták harmada

Az év végére várhatóan eléri a járvány előtti szint 65 százalékát a szlovákiai turizmus. Becslések szerint január és szeptember között világszerte 700 millió turista utazott külföldre. Különösen a szlovák főváros számára fontosak a külföldi turisták. A világjárvány előtt 70 százalékos volt az arányuk, jelenleg pedig a belföldi látogatókhoz képest körülbelül a duplája.

Az idei év első kilenc hónapjában a nemzetközi turizmus a járvány előtti szint 62 százalékán állt. A turisztikai szakértők szerint ez a tendencia azt jelzi, hogy a nemzetközi turizmus idén várhatóan globálisan eléri a 2019-es szint 65 százalékát. „A kihívásokkal teli gazdasági környezet, a tartósan magas infláció és az energiaárak, Oroszország Ukrajna elleni inváziója mind befolyásolhatja a fellendülés ütemét a negyedik negyedévben, és 2023-ban is” – állapították meg a szakértők, ennek ellenére azt jósolják, hogy az iparág elérheti a három évvel ezelőtti szint közel kétharmadát.

Míg a járvány idején Szlovákiában a hazai turisták mentették meg az ágazatot, a járványügyi megszorítások feloldását követően elkezdtek visszaszállingózni a külföldiek is, az ágazat mutatóinak a javulásához pedig ma már nagyobb arányban járulnak hozzá, mint a szlovákok. „A szálláshelyeket idén októberben kétszer annyi külföldi látogató kereste fel, mint a múlt év azonos időszakában, míg a hazai vendégek száma nagyjából a felével nőtt” – jegyezte meg Jana Morháčová, a Statisztikai Hivatal szóvivője.

Különösen Pozsony számára fontosak a külföldi turisták. A világjárvány előtt 70 százalékos volt az arányuk, jelenleg pedig a belföldi látogatókhoz képest körülbelül a duplája. Az év elejétől augusztus végéig csaknem négyszer annyian éjszakáztak Pozsonyban, mint tavaly.

Augusztusban az előző évhez képest több mint 80 százalékos növekedést regisztráltak.

Csehországból, Ausztriából és Németországból, de Nagy-Britanniából és az Amerikai Egyesült Államokból is érkeztek látogatók a szlovák fővárosba.

Az Új Szó napilap beszámolója szerint idén októberben 294 ezer belföldi vendég vette igénybe a szlovákiai szálláshelyek szolgáltatásait, a számuk több mint 44 százalékkal nőtt az előző évhez képest. A legtöbben már hagyományosan az északabbra fekvő hegyi üdülőhelyeket keresték fel, regionális összehasonlításban így Zsolna és Eperjes megye vezetnek, 67 ezer és 65 ezer turistával. A sereghajtó továbbra is Nyitra megye, nem egész 14 ezer belföldi turistával, a második legrosszabb adat pedig Nagyszombat megyéé, ahol októberben 17,5 ezer hazai turista szállt meg. A belföldi és a külföldi turisták arányát tekintve a két ellenpólus Besztercebánya és Pozsony megye: míg az előbbiben a hazai turisták aránya eléri a 88 százalékot, az utóbbiban ez csupán 39 százalék, vagyis Pozsony megyében már újra a külföldiek dominálnak.

A szlovákiai szálláshely-szolgáltatásokat októberben 155 ezer külföldi látogató vette igénybe, ami csaknem kétszerese az előző évinek.

A külföldiek száma minden régióban nőtt az előző évhez képest.

A legtöbben már hagyományosan Pozsony megyét keresték fel, a számuk 70 ezer körül mozgott, amit Zsolna és Eperjes megye követ. A sor végén Besztercebánya és Nyitra megye található, ezekben a külföldi turisták száma a hatezret sem érte el.

Címlapról ajánljuk
PSG–Borussia Dortmund 0-0

BL élőben
PSG–Borussia Dortmund 0-0

A Paris Saint-Germain egygólos hátrányból kezdve próbálja meg kiejteni a Borussia Dortmundot a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjében. Pályaválasztóként 2015 októbere óta a PSG csak a Bayern München ellen maradt a BL-ben szerzett gól nélkül.

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×