eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: police.hu

Szlovák rendőrfőkapitány: a belső határok lezárása nem megoldás

Hamran István szerint inkább az unió külső határait kellene fokozottabban védeni és felszámolni az embercsempész bandákat.

Szlovákia országos rendőrfőkapitánya szerint nem megoldás a belső schengeni határok lezárása. Hamran István úgy véli, ehelyett a magyar-szerb határt kellene jobban védeni. A határellenőrzések ellenére a Csehországból Szlovákiába visszatoloncolt menekültek nem maradnak Szlovákiában, a határhoz közeli Jókúton létrehozott menekülttáborban is fokozatosan csökken a migránsok száma. A szlovák rendőrfőkapitány szerint Magyarország területén kell fokozni az embercsempészeti útvonalak ellenőrzését.

„Csehországnak reagálnia kellett az új migrációs útvonallal kapcsolatban a cseh-szlovák határon kialakult helyzetre” – jelentette ki Petr Fiala cseh miniszterelnök még szerdán a kormányülés utáni sajtótájékoztatón. Prága a cseh-szlovák határ ellenőrzését szeptember 29-én ideiglenesen tíz napra vezette be. Az ellenőrzéseket a 17 közúti, hét vasúti, valamint három folyami átkelőn azzal a céllal újították fel, hogy korlátozzák az illegális migránsok behatolását az országba. Később az ellenőrzéseket a csehek december 12-ig meghosszabbították.

Szlovák politikusok korábban több esetben is azzal vádolták Csehországot, hogy a határellenőrzések felújításával megsérti a schengeni szerződést.

Prága a bírálatokat elutasította. Eduard Heger szlovák kormányfő szerint a jelenlegi helyzet tovább nem tartható fenn. A miniszterelnökéhez hasonló véleményt fogalmazott meg Szlovákia magyar származású rendőrfőparancsnoka is, aki ugyancsak nem látja értelmét a szlovák-cseh határ védelmének.

Hamran István csütörtökön a cseh-szlovák határ közelében fekvő Jókúton tartott sajtótájékoztatót a migránsok számára felállított sátortáborban. Úgy fogalmazott, hogy a cseh-szlovák határon bevezetett ellenőrzések drágák, és nem érik el a kívánt hatást. Közölte, a cseh rendőrség eddig több mint 8 ezer migránst vett őrizetbe, 2800-at pedig visszaküldött Szlovákiába. Hozzátette: a visszaküldöttek sem maradtak az országban, és vélhetően ismételten Csehország felé veszik az irányt, mivel Ausztriában egyre kevesebb a migránsok száma. „Előbb vagy utóbb, de úgyis eljutnak Németországba” – tette hozzá Hamran István.

Szerinte a szerb-magyar határ védelmét kell megerősíteni, valamint Magyarország területén kell fokozni az embercsempészeti útvonalak ellenőrzését, amihez viszont az európai határvédelmi egység, a Frontex segítségét is igénybe kellene venni. A szlovák-magyar határ lezárását teljesen értelmetlennek tartja. „A szlovák rendőrség mai, mintegy 17 ezres állományával ez megvalósíthatatlan, csak feleslegesen kivéreztetné a rendőrséget” – mondta a rendőrfőkapitány. Szerinte a cseh rendőrök is tisztában vannak azzal, hogy felesleges munkát végeznek politikai megrendelésre.

Hamran István elmondta azt is, abszurd, hogy a migrációs helyzet kudarcos kezelése miatt a szlovák ellenzék meneszteni akarja Roman Mikulec belügyminisztert. Az országos rendőrfőkapitány hangsúlyozta: a szlovák rendőrség teljesíti valamennyi nemzetközi és hazai kötelezettségét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×