eur:
393.78
usd:
365.35
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Személygépkocsi visszafordul Magyarország felé a Somoskőújfalui és Sátorosbánya közötti határátkelőhelyen 2020. március 13-án. A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a szlovák kormány reggel 7 órától a közúti határátkelőin - a lengyel határszakaszt kivéve - visszaállítja a határellenőrzést. Csak azokat engedik be Szlovákiába, akik szlovák állampolgárok, és akiknek az országban tartózkodási engedélyük van. Minden külföldről érkezőnek 14 napos karanténba kell vonulnia.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Migránspánik Szlovákiában: visszaállítanák a magyar határ ellenőrzését

Az ellenőrzések bevezetése a magyar határon nem fogja elérni a kívánt hatást – figyelmeztetett Roman Mikulec szlovák belügyminiszter az illegális migráció miatt. A tárcavezető úgy véli, hogy a hangsúlyt a schengeni külső határ védelmére kell helyezni.

Roman Mikulec szlovák belügyminiszter szerint be lehet vezetni a Magyarországgal közös határokon történő ellenőrzést, ez azonban jelentős mértékben nehezítené a szlovák állampolgárok életét. A tárcavezető az ebből fakadó magas költségekre és az ország schengeni tagsága miatt hiányzó emberforrásra is felhívta a figyelmet.

Mikulec úgy véli, az uniós szabályok szerint a megnövekedett migráció sem lehet indok a határellenőrzés bevezetésére.

„Tévedés azt gondolni, hogy hermetikusan lezárhatjuk a határt, és senki sem teheti be a lábát, ez irreális, ezért a megoldás az egyes országok közreműködése, a külső határok védelmének biztosítása” – fűzte hozzá Mikulec. Példaként említette, hogy Szlovákia a nemzetközi szervezetekkel együttműködve biztosítja az ukrán határt.

A belügyminiszter emlékeztetett arra, hogy a megnövekedett migráció miatt Szlovákia-szerte járőröket vezényeltek ki. Rendőrök járőröznek a szlovák–magyar határ közelében is, és a szerb–magyar határon is szolgálnak szlovákok.

Roman Mikulec elmondta, a tárca minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy lassítsa a menekültek áramlását, hogy más országokkal együttműködve megvédjék a külső határokat, és hogy az államok ne csak gondoskodjanak a menekültekről, hanem lehetőség szerint visszaszállítsák őket a származási országaikba. A belügyminiszter szerint az Európai Bizottságnak egy, a menekültek visszafogadásáról szóló tárgyalásra kellene bírnia Törökországot vagy Szerbiát.

A szlovák ellenzék úgy véli, a kormány nem kezeli megfelelően az illegális bevándorlók helyzetét, és attól is tart, hogy Ukrajna felől még nagyobb menekülthullám érheti el Szlovákiát, mint az első volt. Peter Pellegrini volt kormányfő, a Hlas párt elnöke felszólította a belügyminisztert és a kabinetet, tájékoztassanak arról, hogyan készül az ország a masszív migrációs hullámra. A korábbi miniszterelnök és Denisa Saková korábbi belügyminiszter szerint biztonsági és humanitárius szempontból is fel kell készülni a migrációs válságra. Saková kitért az illegális migráció kezelésére is, szerinte nem működik rendesen a schengeni határ védelme.

„Több hete nemzetközi szégyennek van kitéve az ország”

– mondta Pellegrini az osztrák és a cseh határon bevezetett ideiglenes ellenőrzésre utalva.

Zuzana Eliášová, a belügyminisztérium szóvivője ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a Csehország által Szlovákiával szemben bevezetett határellenőrzés következményeként – annak ellenére, hogy a korábbi tárgyalásokon megállapodás született arról, hogy erre egyáltalán nem vagy csak utolsó lépésként kerül sor – olyan illegális migránsok koncentrálódnak mostanában Szlovákiában, akik egyébként nem tartózkodnának az országban. Hozzátette, hogy a migránsoknak nem áll szándékukban Szlovákiában maradni, és hogy a problémát európai szinten kell megoldani. A tárca állítása szerint a cél a schengeni külső határ védelme és ezáltal az illegális migránsok európai térségbe való beáramlásának megakadályozása. A minisztérium ezzel együtt kijelentette, mindent megtesz annak érdekében, hogy az illegális migránsokról gondoskodjanak ideiglenes szlovákiai tartózkodásuk alatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×