eur:
392.73
usd:
365.69
bux:
66579.3
2024. április 26. péntek Ervin
Bombatölcsér mellett tűzoltók és rendőrök Dnyipróban 2022. október 10-én, miután orosz rakétatámadás érte az ukrajnai várost.
Nyitókép: MTI/AP/Leo Correa

Hídrobbantás: masszív ellencsapást követeltek, kegyetlen lett a bosszú

Hatalmas lyuk egy panelház közepén, a reggeli csúcsban felrobbant autók, növekvő számú halott. Ez a mérlege az ukrán városok elleni éjszakai és reggeli orosz rakétatámadásoknak. Előzőleg Putyin orosz elnök ukrán terrorakciónak minősítette a krími híd elleni robbantást.

Ez volt a bosszú – azt követően, hogy a hétvégén három ember meghalt és az útpálya egy része beszakadt az orosz szárazföldet a Krím félszigettel összekötő Kercsi-hídon, Vlagyimir Putyin erői cirkálórakétákat küldtek több ukrán városra.

Putyin Ukrajnát vádolta meg a híd elleni támadással – amit sok ukrán ünnepléssel fogadott –, de a válasz akkor is kegyetlen volt, ha valóban az ukrán vezetés tervezte meg és hajtotta végre az akciót.

Helyi idő szerint reggel kilenctől rakéták csapódtak be autóktól zsúfolt kijevi utcákba, parkokba, egy turisták által kedvelt gyalogoshídba és egy egyetemi épület közelébe. A sugárutakon az első képeken lángoló autókat, törmeléket és egy halottakat lehetett látni. A járókelők a metróban és parkolóházakban kerestek menedéket. Az első jelentések nyolc halottról és 24 sebesültről számoltak be a fővárosból.

Ugyanakkor egyes metróvonalakat is támadás ért és leállt az egyik vonal, akadozik a mobiltelefon-hálózat

– írta az RBK Ukrajna portál.

Zaporizszsja város egyik kilencemeletes panelházába hatemeletnyi lyukat ütött az egyik támadás – több tucat lakás tűnt el. Az ottani halottak számát minimum 13-ra becsülték. Támadás érte Lviv, Mikolajiv, Krivij Rih, Zsitomir, Hmelnyitszkij és Harkiv városokat is. Utóbbi néhány negyedében elment az áram- és vízszolgáltatás. A helyi régió vezetője, Oleg Szinyegubov szerint a kulcsfontosságú infrastruktúrát támadják. Lembergben a helyi vezetés szerint ideiglenesen leállt a hőerőmű.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök első reakciójában azt mondta: „A 229. napon le akarnak törölni minket a Föld színéről. Álmukban akarják megölni Zaporizszsja lakóit, munkába menet Dnyipro és Kijev polgárait." A történteket az orosz erők terrortámadásának minősítette, és közölte: az első célpont az energialétesítmények, a második az emberek. A támadásokban a rakéták mellett iráni „öngyilkos drónokat” is bevetettek. Zelenszkij a G7-es országok azonnali találkozóját sürgette.

A Kercsi-hídon történt szombati robbantás után az orosz állami tévé propagandistái – miközben a hadsereget egyre több bírálat éri kudarcai miatt –

„masszív ellencsapást” követeltek Ukrajnában.

A hétfőre – a szokásos pénteki nap helyett – összehívott nemzetbiztonsági tanácsi ülés előtt a testület alelnöke, Dmitrij Medvegyev volt államfő azt követelte, hogy „öljék meg a hídrobbantásért felelős terroristákat, ahogy az ilyen esetekben világszerte szokás”.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Tartós kamatcsökkenésre, már-már a korábbi nagyon alacsony kamatszintek visszatérésére számított eddig a magyar lakáshitelpiac keresleti oldala, ehhez képest konszenzus alakult ki arról a bankoknál, hogy a mostani 6-7%-os szinten megállt a kamatcsökkenés. Az elmúlt hetekben pedig már egyre többen vélik úgy, hogy kamatemelésekre kell sort keríteni, ma például a legnagyobb hitelközvítő is megszólalt az ügyben. Több bank vezetőjét is megkérdeztük a témáról az elmúlt napokban, válaszaik alapján egyelőre nem készülnek kamatemelésre a lakáshiteleknél, pedig lenne okuk rá. Kiemelten foglalkozunk ezzel a témával a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján, érdemes regisztrálni a szakmai eseményre!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×