eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (j) és Boris Johnson brit miniszterelnök sajtótájékoztatót tart Kijevben 2022. augusztus 24-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Johnson: törődjenek bele a britek a magas gázszámlába – de a nép idegei pattanásig feszültek

A britek viseljék el, hogy magasabb energiaszámlákat kell fizetniük – mondta a távozó brit kormányfő, Boris Johnson a váratlan kijevi látogatásán. A britek a tavalyi összeg akár négyszeresét fizetik, de a látogatáson a kormányfő felemlegette, hogy az ukránok sokkal többet szenvednek.

Valamivel több mint egy hét, és Boris Johnson már nem lesz brit miniszterelnök, mert megnevezik a fennmaradt két kihívó közül megválasztott utódját.

Johnsont a lemondását követő hetekben azzal vádolták, hogy „kicsekkolt”, azaz már nem igazán foglalkozik ügyvezető kormányfői feladataival. Most viszont élt még a titulus adta lehetőséggel, és váratlanul újra ellátogatott abban az országba, ahol a hazájával ellentétben abszolút hősként kezelik. Kijevbe ment felköszönteni Volodimir Zelenszkij elnököt az ukrán függetlenség napján.

Itt hangzott el a szájából az elszabadult inflációval és a rendszeres sztrájkokkal küzdő britek számára megfogalmazott üzenet: „viseljétek el a magasabb gázszámlákat, miközben az ukránok a vérükkel fizetnek Vlagyimir Putyin gonoszságáért”.

„Ezért tudjuk, hogy ki kell tartanunk. Mert ha Putyin sikerrel jár, akkor egyetlen ország sem lesz biztonságban Oroszország határán... és ez zöld utat ad a világ összes autokratájának, hogy erőszakkal megváltoztassa a határokat” – mondta.

Johnson további 51 millió fontnyi katonai segélyt jelentett be az orosz invázió sújtotta országnak. A csomagban távirányítású megfigyelő technika és rakétarendszerek lesznek.

Sztrájkok Nagy-Britanniában

Eközben a szigetországban a felixtowe-i konténerkikötő munkásait sztrájkra felszólító Unite szakszervezet főnöke azt mondta: akkora a haragjuk, mint a 1990-as évek elejének fejadós lázongásai idején. A fejadó Margaret Thatcher akkori konzervatív kormányának programja volt, ami masszív rendbontásokat váltott ki. A kormány végül meghátrált, és az adót a jelenleg is létező módon a lakóingatlan típusához, nem pedig a személyek számához igazította.

Sharon Graham szakszervezeti vezető a britek által átélt megélhetési válságról szólva azt mondta, az emberek képesek lennének most is fellázadni.

A britek ezen a nyáron szokatlanul sok sztrájkkal szembesültek.

Nemcsak az ismerősnek számító metró- vagy vonatvezetői megmozdulásokkal, mert még jogászok is letették a munkát. A következő hosszú hétvégén pedig buszvezetősztrájk is lesz Londonban.

A Thatcher-kormány – amelyet például a konzervatív párti vezetőválasztás fő esélyese, Liz Truss ideológiai példaképének tart – annak idején „közösségi költségként” próbálta eladni az ötletet, amit a nép „fejadónak” keresztelt el. Több százezer ember vonult az utcákra a brit városokban, majd hatalmas összecsapás zajlott le a londoni Trafalgar téren.

Sokak szerint ez vezetett el Margaret Thatcher, avagy a Vaslady bukásához. Az általa bevezetett adót – azt követően, hogy saját pártja kiszorította a hatalomból – utódja, John Major törölte el.

A Unite szakszervezet főnöke szerint idén akár karácsonyig tarthatnak a tiltakozó akciók a szigetország legnagyobb konténerkikötőjében.

A Bank of England jelzése szerint jövő év elejére 18 százalékra ugorhat az infláció – azaz, még ha teljesülnek is a sztrájkolók bérkövetelései, akkor sem kapnak annyival többet, hogy az ellensúlyozná a pénzromlást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×