eur:
394.31
usd:
369.91
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Módszeresen szorítanák ki az oroszokat az EU-ból

Miközben Finnország korlátozza a turistavízumok kiadását orosz állampolgároknak, a balti országok is azért kampányolnak, hogy oroszok ne kaphassanak schengeni vízumot. Lettország pedig közölte: csak ritka esetekben újítja meg ott élő oroszok tartózkodási engedélyét.

Lettországban a kormánykoalíció elvi egyetértésre jutott, hogy az orosz állampolgárokat is büntetni kell az Ukrajna elleni háborúért, nem csak kormányukat.

Ezért csak ritka esetekben fogják ezentúl meghosszabbítani orosz állampolgárok tartózkodási engedélyét. A kivételek az ott tanuló diákok vagy a családjukat egyesítő házastársak.

Állandó letelepedésit pedig csak olyan külföldi kaphasson, aki

átment a lett nyelvvizsgán

– vetette fel a belügyminiszer. Jelenleg az országban 9 ezer ideiglenes és 37 ezer állandó letelepedési engedélyt kapott orosz állampolgár él. Azoktól, akik támogatják a Kreml ukrajnai háborúját – megvonnák az állandó engedélyt.

Mindez egybecseng más balti államok és Finnország törekvésével, hogy kiszorítsák az oroszokat az EU-ból.

Helsinki közölte, hogy a korábbi 1000-rel szemben immár csak havi 100 orosz vízumkérelmet fogad el és a 100 között is azok kapnak prioritást, akik tanulni, dolgozni vagy a családjukhoz mennek. Humanitárius esetekben újságírókkal vagy ellenzékiekkel kivételt tehetnek.

A cél az, hogy visszafogják a szárazföldi határon Finnországba és így az EU-ba belépő oroszok számát (akik a légitilalom miatt már nem tudnak berepülni) és megakadályozni, hogy a Helsinki repteret elérve az EU-n belül tudjanak repülőjáratokat használni.

A finnek közben megjegyezték, hogy míg ők az orosz állampolgárok mozgásának korlátozásával is nyomást próbálnak gyakorolni Vlagyimir Putyin elnökre, addig a legtöbb schengeni vízumot Görögország, Olaszország és Spanyolország adja ki nekik.

„Ha tovább akarjuk korlátozni a turisták számát, akkor jó lenne közösen megegyezni erről”

– mondta Pekka Haavisto finn külügyminiszter egy helyi médiumnak.

Finnország is azt szeretné, ha leállítanák azt a lehetőséget, hogy az oroszok szabadon utazhassanak 22 EU tagállamban és 4 másik európai országban, ha az egyik schengeni vízumot adott ki nekik. Ezt Litvánia és Észtország is támogatja.

Közben Észtország úgy keményít be, hogy lezárja határát ama 50 ezer orosz előtt, akinek korábban vízumot adott ki. Lettországhoz hasonlóan elkezdi felszámolni a köztereken még látható szovjet emlékműveket – bár Rigával szemben azt ígérte, hogy a történelmi értéket képző emlékműveket múzeumba viszik és nem semmisítik meg.

A vízumtilalom témájáról a hónap végén tanácskoznak az uniós külügyminiszterek.

A többi tagállam közül Németország volt az, amely eddig szembeszállt az ötlettel. „Ez nem az orosz nép elleni háború, ez Putyin háborúja, ebben világosan kell látnunk” – mondta Olaf Scholz német kancellár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×