eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Autós tankol a Mol gyáli töltőállomásán 2020. január 1-jén. A kormány döntése értelmében január 1-jétől emelkedik a biológiai eredetű összetevők bekeverendő aránya az üzemanyagokban, az intézkedéssel Magyarország is csatlakozik a környezetbarát E10-es üzemanyagot használó államokhoz. A régi típusú autót használóknak célszerű ellenőrizni, hogy lehet-e kocsijukba az új üzemanyagból tankolni.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Benzinvásárlási adatok is mutatják a lakosság romló helyzetét Szlovákiában

Tovább gyorsult, 13,2 százalékra emelkedett az éves infláció Szlovákiában júniusban, az árnövekedés legutóbb 2000-ben volt ilyen magas szinten – közölte a Szlovák Statisztikai Hivatal. Az egyes tételek közül az egyik legmagasabb szintű árnövekedés az üzemanyagoknál volt, éves szinten 43,4 százalék. A Cseh Statisztikai Hivatal is kiadta legfrissebb jelentését, melyek alapján júniusban 17,2 százalékra emelkedett az éves szintű infláció Csehországban a májusi 16 százalékról.

Bár a fogyasztói árak növekedésének üteme júniusban havi szinten némileg lassult, az év első hat hónapjában átlagosan havi 1,6 százalékos volt az infláció Szlovákiában. Az országban júniusban a drágulás a fogyasztói kosár szinte minden tételét érintette, a háztartások hagyományosan legnagyobb kiadásának számító lakhatási és élelmiszerkiadások éves szintű inflációja csaknem 20 százalékos volt.

Az egyes tételek közül az egyik legmagasabb szintű árnövekedés az üzemanyagoknál volt, éves szinten 43,4 százalék.

Júniusban a benzinárak 1,90 euró körül mozogtak Szlovákiában. Összehasonlításképp: januárban még átlagosan 1,48 euróba került az üzemanyag literje.

A picodi.com piackutató elemzői ennek apropóján megnézték, hogyan alakultak a benzinárak az egyes országokban, és mennyi litert engedhetnek meg maguknak a lakosaik. A Szlovák Statisztikai Hivatal szerint egy átlagos szlovákiai lakos fizetése bruttó 1212 euró. Ez azt jelenti, hogy

484 liter benzint vásárolhat a teljes fizetéséből. 2021-ben ez a mennyiség még 632 liter volt, 2020-ban pedig 694 liter.

Az összehasonlításban azonban Szlovákia jócskán elmarad más országoktól, mint például Csehországtól, Németországtól, Lengyelországtól vagy Magyarországtól. Magyarországon Szlovákiához képest 14 literrel több üzemanyagot vásárolhatnak a lakosok a teljes fizetésükből.

Ugyancsak rendkívül magas volt a fogyasztói árak emelkedése a közlekedésben, a vendéglátóiparban, az élelmiszereknél és az energiánál. Az élelmiszerek közül a leginkább az étolajok és zsiradékok drágultak, de különösen nagy mértékben emelkedett a kenyér, a pékipari, illetve a tejipari termékek és a tojás, valamint a hús ára is. A 365.bank előrejelzése szerint az infláció Szlovákiában a következő hónapokban is 13-14 százalék körül lesz éves szinten. Az elemzés azt mutatja, hogy az év második felében a legnagyobb mértékben az élelmiszerek drágulnak.

A Cseh Statisztikai Hivatal is ismertette legfrissebb adatait. Júniusban 17,2 százalékra emelkedett az éves szintű infláció Csehországban a májusi 16 százalékról. A csehországi infláció immár 12. hónapja folyamatosan gyorsul. Az elemzők az infláció júniusi emelkedését várták, de nem ilyen mértékben. Általános a vélemény, hogy a csehországi drágulás júliusban éri el a tetőfokát, és megközelítheti a 20 százalékot is. Ezt követően

az infláció stagnálására, illetve mérsékelt lassulására lehet számítani a piaci szakértők szerint.

A csehországi infláció növekedését – amely 1993 decembere óta most a legmagasabb – továbbra is az élelmiszerárak, az energiaárak és az üzemanyagárak befolyásolják a leginkább.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×