eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Utas ácsorog az üres a londoni Euston vasútállomáson 2022. június 21-én, amikor munkabeszüntetés kezdődik a brit tömegközlekedési szektorban. A sztrájkot azt követően hirdették meg, hogy a vasúttársaságok és a szakszervezetek bértárgyalásai eredménytelenül zárultak.
Nyitókép: MTI/AP/PA/Stefan Rousseau

Annyira sikeres volt a brit sztrájk, hogy még szerdán is isszák a levét

Nagy-Britanniában eredményes volt a keddi vasutas és metrós sztrájk – mármint így látja a szakszervezet, mivel 40 ezer dolgozó szüntette be a munkát. Annak ellenére, hogy szerda nem sztrájknap, további komoly fennakadások várhatók.

33 éve ez volt a legnagyobb vasutas sztrájk a szigetországban és a szervező, az RMT szakszervezet titkára, Mick Lynch „fantasztikusnak” nevezte a tagok reakcióját, ami „felülmúlt minden várakozást”.

A Vasúti, Tengerészeti és Közlekedési Dolgozók szakszervezetének ugyanis 40 ezer tagja állt le a munkával magasabb béreket, állásbiztonságot és a munkakörülmények javítását követelve. Emiatt csak

a vonatok egyötöde közlekedett.

Bár szerda nem sztrájknap (miközben a csütörtök és a szombat igen) az utasok további fennakadásokra készülhetnek. Várhatóan csak a vonatok 60 százaléka fog közlekedni, főként mert késve indulnak majd a szerelvények, mivel a váltókezelők és az irányítótermekben dolgozók nem vállalnak éjszakai műszakot.

Kedden jobbára a londoni metró sem járt, mert a dolgozók a legtöbb vonalon beszüntették a munkát. A TfL helyi közlekedési vállalat azt tanácsolta az utasoknak, hogy szerda reggel 8 óra előtt ne üljenek metróra, hacsak nem muszáj.

Az RMT szakszervezet azt állította, hogy "folytatni fogja a kampányt", és hogy "az összes munkavállalóért állt ki", akiknek "elegük van abból, hogy a nagyvállalati profit és a kormányzati politika elegye miatt csökkentik a fizetésüket és rontják a munkakörülményeiket".

  • Az érdekképviselet legalább 7 százalékos béremelést szeretne elérni tagjai számára, míg
  • a munkáltatók maximum 3 százalékot ajánlottak.

Közben sokan autóba ültek át és a TomTom navigátor-cég adatai szerint

Londonban a torlódások mértéke 26 százalékkal volt magasabb, mint az előző keddi napokon.

A fővárosban reggel 6 és 10 óra között autóval vagy busszal utazóknak átlagosan 72 százalékkal több időre volt szükségük, szemben az elmúlt három keddi napon mért, átlagosan 45 százalékos többletidővel.

Londonban reggel 8 és 9 óra között majdnem megduplázódott az utazási idő. A sztrájkra készülve sokan inkább otthonról dolgoztak. Aki ezt nem tehette meg, az néha elvesztette a türelmét. Két diák elmondta: hiába laknak közel az iskolához, egy órát utaztak a keddi vizsgára, bár busszal indultak, végül taxizniuk is kellett.

London délkeleti részén, a Lordship Lane buszpályaudvaron egy frusztrált ingázó elállta egy busz útját, és követelte, hogy a sofőr nyissa ki az ajtókat – írta a Sky News. Míg a szakszervezet „hazudozással” vádolta meg a Johnson-kormányt, addig a kabinet és a munkaadók szerint a szakszervezet ragaszkodik „az elavult munkamódszerekhez” és sürgették, hogy új technológiát kell bevezetni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×