INFORÁDIÓ
2022. június 26. vasárnap
János, Pál

kína

sanghaj

kikötő

infláció

Container cargo ship carrying container for business freight import and export, Aerial view container ship arriving in commercial port.

Veszélyes rakománycunami indul Sanghajból Európa felé

Újranyit a világ vezető kikötője a kínai nagyvárosban, és ez tovább gerjesztheti az inflációt a nyugati országokban.

Néhány hét, és újra beindulhat a világ legnagyobb kikötője, Sanghaj, de az örömbe aggodalom vegyül. Elemzők szerint az onnan az európai és amerikai kikötőkbe érkező hirtelen hajóáradat bénító inflációs hullámot okozhat a világgazdaságban.

"Fennáll a veszélye annak, hogy Sanghajból egy olyan rakománycunami érkezik, amely tovább ronthatja a rossz helyzetet" – mondja Simon Heaney, a Drewry tengerészeti tanácsadó cég ellátásilánc-kutatója a Telegraph című brit lapnak.

Sanghaj kikötője a lockdown alatt nyitva maradt, de a város lezárása nyomán jelentősen lassult a rakodás. A város megnyitásával párhuzamosan a kínai gyárak igyekeznek újraindítani működésüket, és megkezdeni a nem teljesített rendelések kielégítését.

Riasztóan közel van a csúcsszezon, amikor a hajózási forgalom erőteljesen felpörög a nyári szabadságolások előtt. A harmadik negyedév tömeges megrendelései azzal fenyegetnek, hogy fokozzák a nyomást Kínára, miközben az a korábbi rendeléseket próbálja teljesíteni.

"Lesz egy csomó rendelés, amit el kell szállítani. Képesnek kell lenniük arra, hogy kezeljék ezt" – mondja Josh Brazil, a Project44 logisztikai platform képviselője.

A helyzet további inflációs veszélyt jelent a Nyugat számára. Az új Covid-lezárások épp akkor jöttek, amikor biztató jelek mutatkoztak a még válságban lévő globális árufuvarozási piacokon.

A Freightos logisztikai platform szerint egy sztenderd méretű, úgynevezett „40 lábas konténer” Kínából Európába történő szállításának átlagos spot tarifái január végén 15 ezer dollár körül tetőztek, és azóta kicsit estek. A több mint 10 ezer dolláros ár azonban még mindig ötször magasabb, mint a pandémia előtt.

"Ha ez az effektus beindul, és hirtelen megugrik a kereslet, akkor a fuvarozási díjak ismét emelkedni fognak" – mondja Simon Heaney. A szállítóágazat új hajók és konténerek gyártásával próbál válaszolni, de ezek két év múlva állhatnak üzembe.

Az Ukrajna elleni orosz invázió nyomán a cégek gyorsan leállították ugyan oroszországi műveleteik egy részét, és ez némi kapacitást felszabadított, de a szankciók miatt az árukat érkezéskor több ellenőrzésnek vetik alá. Ez különösen Rotterdamban, Európa legnagyobb kikötőjében okoz fennakadásokat. A pandémia utáni először felpörgő forgalom hatalmas nyomás alá helyezte a kikötőket, amelyek egy ideig nem tudták fogadni a sok árut. A nyomás azóta csökkent, és ha Sanghaj nyitásakor kevesebb lesz a felgyülemlett kereslet, mint korábban, akkor a világgazdaság ezt kevesebb fájdalommal tudja megúszni.

Nyitókép: AvigatorPhotographer/Getty Images

Kapcsolódó hang

Veszélyes rakománycunami indul Sanghajból Európa felé
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018