eur:
394.05
usd:
365.61
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Military radio radars with satellite antenna searches and detects the silhouette of a commercial or transport jet airplane flying in the mountains. Station of surveillance at the military base carries control and intelligence service of the airspace in the dark sky at night.
Nyitókép: rbkomar

A csehek már tavaly év végén szervezték az Ukrajnának szánt fegyverszállításokat

„Csehország Ukrajna négy-öt legnagyobb hadianyag szállítója közé tartozik” – jelentette ki a cseh védelmi miniszter helyettese. Tomáš Kopecký elmondta, hogy az Ukrajnába küldött fegyverszállítmányokban szinte az összes fegyvernem és hadianyag megtalálható. A miniszterhelyettes szerint az Ukrajnának szánt hadianyag- és fegyverszállításokat a csehek már tavaly év végén elkezdték szervezni. Németország közben harckocsikat ajándékoz Csehországnak.

A cseh védelmi tárca helyettes vezetője a cseh állami hírügynökségnek adott hétvégi interjújában elmondta, hogy az Ukrajnába küldött fegyver- és hadianyagszállítmányok összértéke több milliárd koronára rúg. A pontos összeget Tomáš Kopecký nem árulta el, de azt hozzátette, hogy Petr Fiala kormánya már a háború első heteiben több mint 3 milliárd korona értékben hagyott jóvá katonai segítséget, és lakossági gyűjtésből további több mint egymilliárd korona jött össze.

„Más forrásokból ennek a többszörösét küldte eddig Csehország Ukrajnába” – fejtette ki a miniszterhelyettes szintén konkrétumok nélkül.

A fegyvernemek közt nem tettek kivételt a csehek, az oroszok által megtámadott országba küldött szállítmányokban szinte az összes fegyvernem és hadianyag fellelhető a gránátvetőktől kezdve a nehézfegyverekig.

Tomáš Kopecký miniszterhelyettes arról is beszélt, hogy az Ukrajnának szánt hadianyag- és fegyverszállításokat a csehek már tavaly év végén elkezdték szervezni,

amikor egyértelművé vált, hogy Moszkva katonai csapatokat csoportosít át az ukrán határ közelébe.

A háború február 24-i kirobbanásakor már kész volt annak a hadianyagnak a jegyzéke, amely a cseh cégek rendelkezésére állt. Ettől a ponttól kezdve már csak a finanszírozás módja volt kérdéses. A védelmi tárca helyettes vezetője ekkor vette fel a kapcsolatot Ukrajna prágai nagykövetével, majd létrehoztak egy különleges pénzalapot, melybe rövid idő alatt 1,2 milliárd korona gyűlt össze a cseh lakosság és a cégek adományaiból.

Tomáš Kopecký a hírügynökségi interjúban leszögezte, hogy az Ukrajnának eddig küldött hadianyag- és fegyverszállítások pontos értékét a minisztérium nem kívánja nyilvánosságra hozni, de azt mondta, nagyon méltányos összegről van szó.

„Abszolút számok tekintében az Ukrajnának küldött hadianyag-szállításokban a négy-öt legnagyobb szállító között vagyunk” – állította a cseh védelmi miniszter helyettese. Kiemelte azt is, hogy Csehország továbbra is szeretné fegyverekkel támogatni Ukrajnát, s ebben a tervében

nagyon jól együttműködik Lengyelországgal, Szlovákiával és a balti államokkal.

Németország pedig harckocsikat ajándékoz Csehországnak. Ezzel szeretné kimutatni, mennyire értékeli, hogy Csehország intenzíven segíti Ukrajnát hadianyagokkal és fegyverekkel. Jelenleg 15 Leopard 2A4 típusú harckocsiról van szó, de a két ország között már megkezdődtek a tárgyalások további 50, a legkorszerűbb Leopard-változathoz tartozó 2A7+ típusú tank szállításáról, melyeket a következő években megvásárolna a cseh állam. A régebbi harckocsikhoz a németek lőszert és pótalkatrészeket is szállítanak.

A cseh-német fegyverüzletről május elején állapodott meg Petr Fiala cseh kormányfő és Olaf Scholz német kancellár. Csehország azt szeretné, ha Németország a fegyvergyártásban is Prága kulcsfontosságú partnerévé válna.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×