eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
18 March 2022, Slovakia, Vysne Nemecke: In Vysne Nemecke, on Slovakias border with Ukraine, people arrive who have fled the war from Ukraine. Photo: Christoph Reichwein/dpa (Photo by Christoph Reichwein/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: Christoph Reichwein/picture alliance via Getty Images

Újabb menekülthullám érkezhet Szlovákiába – nem mindenki fogadja őket tárt karokkal

Jelenleg ugyan viszonylag kevesen lépik át a szlovák–ukrán határt, nem kizárt, hogy a belső migráció hatására újabb jelentősebb menekülthullám érkezhet Szlovákia felé. Az ukrajnai menekültek Szlovákiában a szlovák állampolgárokhoz hasonlóan kapnak támogatást, továbbá munkát és lakhatást. Ezt sokan nem nézik jó szemmel, mivel több szlovákiai lakos is súlyos anyagi helyzetbe került.

Hétfőn 2056 személy érkezett Ukrajnából Szlovákiába, közülük 889 igényelt ideiglenes menedéket. Az ukrajnai háború kirobbanása óta 306 ezer menekült érkezett Szlovákiába, és 62 ezer személy kért ideiglenes menedéket – közölte a határon átnyúló együttműködésért felelős miniszterelnöki tanácsadó, Eduard Buraš. A tanácsadó felhívta a figyelmet, hogy Kárpátalján megközelítőleg 400 ezer belföldi menekült tartózkodik, a számuk pedig várhatóan növekedni fog, így hiába mondható jelenleg alacsonynak a határt átlépő menekültek száma, újabb jelentős menekülthullám várható Szlovákia irányába is. „Ungvárra ostromlott városokból érkeznek vonatok, maga Kárpátalja kormányzója sem tudja megjósolni, mi várható. Nem igazán tudjuk megmondani mi sem, hogy mikor érkezik a menekültek következő hulláma, ahogy azt sem, hogy Kisszelmencet, Felsőnémetit vagy Magyarországot éri-e majd el. Jelenleg egyetlen dolgot tudunk csinálni: felkészülni a menekültek érkezésére” – közölte Kassán megtartott sajtótájékoztatóján Buraš.

A tanácsadó ellátogatott az ungvári vasútállomásra is. Úgy számolt be, hogy rémült arcokat látott, felnőtteket és gyerekeket egyaránt, olyan embereket, akik hetekig földalatti óvóhelyeken igyekeztek túlélni a háborút. Azt tapasztalta, hogy a menekültek jelentős része nem tudja, merre induljon tovább, elsősorban próbálnak biztonságos helyet keresni. A szlovák miniszterelnöki tanácsadó úgy véli, Kárpátalja biztonságos, és nem tartja valószínűnek, hogy az oroszok Kárpátalját bombáznák, mivel ott nem találhatók olyan stratégiailag fontos létesítmények – például olajtárolók vagy élelmiszer-raktárak – melyek az utóbbi napokban a támadók célpontjává váltak.

A szlovák–ukrán határon található felsőnémeti határátkelő túlzsúfoltsága miatt Buraš azt javasolja, hogy a Kassa melletti Enyicke községben kialakított humanitárius központot kellene igénybe venni, amennyiben a humanitárius segély Kárpátalján túlra irányul. Az ukrán fél Kijev közelében tudna átvevőpontot kialakítani, ahonnan a segély tovább folytathatná útját a célállomásra. A Mosoly, mint ajándék nevet viselő szervezettel együttműködve eddig 400 tonna humanitárius segélyt sikerült Ukrajnába juttatni Szlovákiából. A következő segélyszállítmány, amely élelmiszert, egészségügyi segédeszközöket, illetve gyógyszert tartalmaz, csütörtökön indul Kassáról. A civil szervezet közölte, az ukrán fél arra kérte őket, küldjenek ezer darab hullazsákot is a segéllyel.

A háború elől a szomszédos országokba menekülő ukránokat nem mindenki fogadja tárt karokkal Szlovákiában. A politikusok többfajta támogatással is előálltak, amit néhányan igazságtalanságnak tartanak a rászoruló polgártársakkal szemben. Andrea Mišíková, a Zdieľaj anyagi szükséghelyzetben lévő fogyatékkal élő gyermekes anyáknak és az egyedülálló anyáknak segítséget nyújtó polgári társulás alapítója szerint egyre nehezebb helyzetbe kerülnek. Úgy véli,

divatba jött az ukránok segítése, miközben a hazai rászorulóké már nem annyira.
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×