eur:
393.07
usd:
368.01
bux:
67153.21
2024. április 26. péntek Ervin
Zuzana Caputova szlovák elnök a NATO-tagországok állam-, illetve kormányfőinek találkozójára érkezik Brüsszelben 2021. június 14-én. A 30 államot tömörítő brüsszeli székhelyű észak-atlanti szervezet egynapos csúcstalálkozóján a tagállamok vezetői az Oroszországgal és Kínával való kapcsolatokról, a kibertámadásokról és a klímaváltozásról tanácskoznak.
Nyitókép: MTI/EPA/Pool/Francisco Seco

A szlovák államfő elkerülhetetlennek tartja az országos vesztegzárat

„Vesztésre állunk a világjárvánnyal folytatott küzdelemben, ezért szükség van a teljes lezárásra” – jelentette ki Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök. A szlovák kormány szerdán dönt arról, hogy kettő vagy három hétig tart-e majd a beoltottakat és az oltatlanokat egyaránt érintő országos lezárás.

A szlovák köztársasági elnök riasztónak tartja a járványhelyzetet. Tisztában van vele, hogy a lezárás népszerűtlen intézkedés, de elkerülhetetlennek tartja. „Olyan rossz a helyzet, hogy ennek a szakértők által javasolt intézkedésnek mindenkit érintenie kell” – jegyezte meg Zuzana Čaputová.

Elismerte, hogy ez nem fair azokkal szemben, akik felelősségteljesen viselkedtek, betartották az óvintézkedéseket és beoltatták magukat. „A legrosszabbak vagyunk az egymillió lakosra jutó új fertőzöttek számát tekintve a világon.

Nem tudom, mit kell még tenni, vagy mit kell még hallani és látni ahhoz, hogy megváltozzon a hozzáállásunk”

– fogalmazott az államfő, utalva azokra, akik belehalnak a koronavírus okozta fertőzésbe, valamint a kimerült egészségügyi dolgozókra.

Zuzana Čaputová bízik benne, hogy ha javulni fog a helyzet, figyelembe veszik majd a felelősségteljes magatartást. Csalódott amiatt, hogy hatalmas erőfeszítéseik ellenére a szlovákiai egészségügyi dolgozóknak fenyegetésekkel és gyűlölettel kell szembenézniük. Az embereket felszólította, hogy ne állítsanak valótlanságokat a Covidról, hanem hallgassanak a szakértőkre.

A kórházlátogatáson az államfővel együtt Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter is részt vett, aki szerint a szlovákiai egészségügyi szakemberek olyan helyzeteket élnek át, ami már elfogadhatatlan. „Szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik gondoskodnak a betegekről, legyen szó orvosokról, nővérekről, a mentőszolgálat illetékeseiről, epidemiológusokról, laboránsokról és mindenkiről, aki nap mint nap harcol azért, hogy az egészségügyi rendszer működjön, és azért, hogy az egészségügyi rendszerünk újra fellélegezhessen, csakúgy, mint az egész ország” – fogalmazott a miniszter.

Ľubica Janíková, a kormányfő szóvivője közölte, hogy Eduard Heger miniszterelnök semmiképpen sem fog hazardírozni az oltottak és az oltatlanok életével, ezért intenzíven foglalkoztatja őt a teljes lakosságra vonatkozó háromhetes zárlat lehetősége, amelyet korábban az egészségügyi minisztérium és a szakmai konzílium vetett fel. A szlovák kormányfő szerint a kialakult helyzetre sürgős megoldást kell találni azért is, hogy a karácsony nyugodtabb legyen, és hogy később lazítani lehessen az óvintézkedéseken, tekintettel a téli turisztikai szezonra.

Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője úgy fogalmazott, hogy

a veszélyhelyzet újbóli bevezetése sem kizárt,

és Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter ismételten megnyitja ezt a kérdést a szerdai kormányülésen. A tárcavezető szerint azért van szükség a lezárásra, mert a kórházban kezelt Covid-betegek száma túllépte a háromezret, és az egészségügy már nem bírja el a rá nehezedő terhet.

A kedd estig napvilágot látott információk szerint a koalíció végül nem három, hanem két hétre zárná le az országot. Egy másik alapvető információ, hogy az iskolákat nem zárnák be. A részletek még változhatnak, de ha a szerdai kormányülésen jóváhagyják a javaslatokat, azok már csütörtökön, de legkésőbb pénteken életbe léphetnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×