INFORÁDIÓ
2021. október 17. vasárnap
Hedvig

csehország

madárinfluenza

h5n1

Swabbing barred rock mix breed rooster to test for avian influenza

Emberéletre is veszélyes madárinfluenza-vírus ütötte fel a fejét Csehországban

A madárinfluenza veszélyes, H5N1 néven ismert, potenciálisan emberre is átvihető altípusát regisztrálták a příbrami járásban. A fertőzés egy háztáji gazdaságban ütötte fel a fejét. Ez a vírus 14 év után bukkant fel ismét Csehországban.

A příbrami járásban található Trhové Dušníky településen ütötte fel a fejét a fertőzés egy magángazda baromfiudvarán. A novinky.cz hírportál információ szerint öt elpusztult liba tetemében mutatták ki a fertőzést, a hivatalos vizsgálatok pedig megerősítették, hogy a madárinfluenza H5N1-es altípusáról van szó, amely az emberre is veszélyes. Az állatorvosok elrendelték a gazda teljes állományának likvidálását, így 16 tyúkot és 11 kacsát kellett levágnia a tulajdonosnak. A baromfiudvar körül rendkívüli intézkedéseket rendeltek el az állatorvosok.

A fertőzés eredetét egyelőre nem sikerült beazonosítani, de feltételezhetően a vírus szabadon élő madarakról terjedhetett át a libákra. A kerületi közegészségügyi hivatal most azt vizsgálja, hogy kik kerültek kapcsolatba a fertőzött állatokkal. Az érintett személyeknek karanténtól egyelőre nem kell tartaniuk, de orvosi kivizsgáláson részt kell venniük.

Szakértők szerint kicsi ugyan a valószínűsége, hogy a vírus a szárnyasokról átterjed az emberre, de ez mégsem lehetetlen. „Ha a madárinfluenza ezen altípusa az emberre is átterjed, annak súlyos következményei lehetnek. A kór halálozással járó megbetegedéshez is vezethet” – tájékoztatott Jiří Černý virológus, majd hozzátette, hogy a H5N1 vírus feltehetőleg a fertőzött állat váladékaival terjed. Elsődleges tünet az embernél a magas láz, fejfájás, izomfájdalmak, kötőhártyahurut.

„Az ötödik nap táján a légzési elégtelenség egyre fokozódik, majd a beteg meghal”

– festette fel a nem túl biztató képet a szakember.

Csehországban idén már 37 madárinfluenza-gócra bukkantak, és mintegy negyedmillió szárnyast pusztítottak el, hogy elejét vegyék a betegség elterjedésének. A legtöbb esetben kacsákat kellett leölni. Az eddig észlelt esetek egyikénél sem találkoztak azonban a madárinfluenza vírusának emberre is veszélyes H5N1 altípusával, melyet legutóbb 14 évvel ezelőtt egy elhullott hattyúban mutatták ki Csehországban.

Nyitókép: Merrimon/Getty Images

Kapcsolódó hang

Emberéletre is veszélyes madárinfluenza-vírus ütötte fel a fejét Csehországban
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018