INFORÁDIÓ
2021. október 18. hétfő
Lukács

szlovákia

igor matovic

robert fico

Robert Fico, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetője sajtótájékoztatót tart Pozsonyban 2020. március 1-jén. Fico pártja 18,29 százalékkal második helyet szerzett.

Robert Fico: jobb maffiózónak lenni, mint plagizálni

Éles, személyeskedésektől sem mentes vitát hozott a szlovák törvényhozásban a Roman Mikulec belügyminiszter visszahívásáról szóló parlamenti ülés. A képviselők végül megtartották a székében az ellenzék által meneszteni kívánt tárcavezetőt. A vita egyik emlékezetes pillanatában Robert Fico exkormányfő a házelnökkel is szóváltásba keveredett.

Az elmúlt hónapban a szlovák koalíciós képviselők obstrukciója miatt három rendkívüli parlamenti ülést is elhalasztottak, melyeken az ellenzék megkísérelte volna leváltani Roman Mikulec belügyminisztert. A tárcavezető menesztését az ellenzéki Smer kezdeményezte.

Több dolgot is felhoztak ellene, a korrupciótól kezdve a szlovák rendőrségen belül kialakult szinte már követhetetlen, a testület tagjai közti belharcon át a belügyminisztériumban kialakult helyzetig. Robert Fico exkormányfő, a Smer elnöke többször is lemondásra szólította fel a minisztert, azt mondta,

addig távozzon, amíg nem kerülnek felszínre még súlyosabb vádak.

A Roman Mikulec visszahívásáról szóló bizalmatlansági indítványról végül tárgyalt a parlament. A vita során Robert Fico hosszasan bírálta a belügyminisztert. Elmondta, hogy szerinte visszaél a jogköreivel és képtelen megbirkózni a rá bízott feladattal. Eközben Fico leghangosabb bírálója, a mögötte helyet foglaló Igor Matovič pénzügyminiszter egy papírlapot tartott, melyre saját kezével azt írta:

„Az utcasarki gyilkos prédikál az erkölcsről.”

A szlovák házszabály szerint a parlamenti ülésterembe tilos bárminemű szemléltetőeszköz vagy transzparens behozatala. Boris Kollár házelnök azonban nem fedte meg Matovičot, mondván, hogy Fico beszéde alatt írta meg, és mutatta fel a háta mögött a neki szóló üzenetet, ezért azzal nem vétett a házszabály ellen.

Amikor Robert Fico a pulpituson állva ezt észrevette, azt mondta: „Mit várnak a plagizálóktól,

se az egyiknek, se a másiknak nincs végzettsége, se semmije.”

Ezzel arra utalt, hogy korábban a pénzügyminiszter Matovič és a házelnök Kollár is plágiumbotrányba keveredett. A házelnök válaszként azt kérdezte Ficótól, hogy „mit várhat az ember egy maffiózótól?” Fico pedig erre így reagált:

„Jobb maffiózónak lenni, mint plagizálni, de ez már más lapra tartozik”. A házelnök ezután gratulált Ficónak a kijelentéséhez.

A színjáték azonban nem hatotta meg a kormánypárti képviselőket, akik végül a péntek délelőtt lezajlott szavazás során megtartották hivatalában a belügyminisztert

Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Kapcsolódó hang

Robert Fico: Jobb maffiózónak lenni, mint plagizálni KISS
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018