eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Kész útlevelek a kirakóművben 2012. március 9-én  a Pénzjegynyomdában, ahol az új, Magyarország feliratú úti okmányok készülnek.
Nyitókép: MTI/Pénzjegynyomda

Nem a magyar állampolgárságukat elvesztő szlovákok vannak a legtöbben

Az elmúlt 11 év alatt 3692-en veszítették el szlovák állampolgárságukat amiatt, hogy más állam polgárai lettek. Készül az állampolgárság visszaigénylésének lehetőségéről szóló törvénymódosítás.

A szlovák állampolgársági törvényt Robert Fico első kormánya fogadta el a 2010-es magyarországi törvényre reagálva, amely 2011-től egyszerűsítette a határon túli magyarok honosítását. Szlovákiában máig érvényes, hogy aki felveszi egy másik ország állampolgárságát, az elveszíti a szlovákot.

A szlovák belügyminisztérium adatai alapján az ország polgárai közül a cseh állampolgárságuk miatt veszítették el eddig legtöbben a szlovák állampolgárságukat, szám szerint 872-en. Német állampolgárrá 849 személy vált, az osztrák állampolgárságot 570-en vették fel, a britet 393-an és 184 korábbi szlovák állampolgárnak lett amerikai állampolgársága 2010 óta.

A magyar állampolgárságot választók és így a szlovák útlevelüktől megfosztottak száma 134.

Egy 2015 elejétől érvényes belügyminisztériumi rendelet tette lehetővé, hogy visszaigényelhető legyen az elvesztett állampolgárság. A szlovák állampolgárságot írásos formában lehet visszaigényelni, személyesen. Feltétel, hogy a kérvény benyújtója rendelkezzen az idegenrendészet által regisztrált lakhellyel, azaz engedélyezett legyen számára a Szlovák Köztársaság területén való tartózkodás.

Az állampolgárságról szóló törvény módosító javaslatát, amelyet a szlovák belügyminisztérium dolgozott ki, február 24-én hagyta jóvá a kormány. A törvényjavaslat értelmében

  • a szlovák állampolgárságot megszerezhetik azok a volt állampolgárok is, akik saját kérésük alapján vesztették el, vagy azok a szlovák származású személyek, akiknek egyik szülőjük, nagyszülőjük vagy dédszülőjük szlovák volt.
  • Nem veszítené el a szlovák útlevelét az az állampolgár, aki házasságkötés útján szerezne más állampolgárságot, valamint
  • születéssel vagy örökbefogadással kap külföldi állampolgárságot, illetve,
  • ha kiskorúként kapja.
  • Megtarthatnák szlovák állampolgárságukat azok is, akiknek legalább öt éve bejegyzett vagy más módon regisztrált lakóhelyük van annak az államnak a területén, amelynek állampolgárságát megszerezték, és ha ezt dokumentumokkal tudják igazolni.

A javaslatot márciusban első olvasatban elfogadta a szlovák törvényhozás, a június 15-én kezdődő ülésen ismét foglalkoznak vele a parlamenti képviselők.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×