INFORÁDIÓ
2021. szeptember 22. szerda
Móric

csehország

kényszersterilizáció

kártérítés

Döntött a cseh képviselőház a kényszersterilizálások ügyében

Döntött a cseh képviselőház a kényszersterilizálások ügyében

Négymillió forintnak megfelelő kárpótlást kaphatnak az akaratuk ellenére sterilizált roma nők Csehországban.

Jóváhagyta a cseh képviselőház az 1966 és 2012 között kényszersterilizáció alá vetett roma nők kártérítését. A tervezet szerint az állam személyenként 300 ezer koronával, azaz mintegy 4 millió forintnak megfelelő összeggel kárpótolná azokat a roma nőket, akiket az említett időszakban akaratuk ellenére sterilizáltak.

A kényszersterilizáció nemcsak a rendszerváltás előtt, hanem azt követően is bevett gyakorlat volt Csehországban egy 2005-ben megjelent emberi jogi biztosi jelentés szerint. A hivatalosan soha jóvá nem hagyott műtétek a kommunizmus 1989-es megdöntése, sőt Csehszlovákia 1993-as felbomlása után sem maradtak el.

A cseh kormány 2009-ben már hivatalosan bocsánatot kért a romák kényszersterilizációja miatt, de eddig csupán egyéni pereskedés útján lehetett kárpótláshoz jutni, kollektív anyagi kártérítés nem történt. A parlament alsóháza most viszont megszavazta, hogy a mintegy 400 roma nőt érintő ügyben fizessenek kártérítést. Az államnak így összesen 120 millió korona, azaz több mint 1,6 milliárd forintnyi összeget kellene kifizetnie kompenzációként, ha a javaslatra a parlament felsőháza is rábólint.

A javaslat szerint az akaratuk ellenére meddővé tett nők a törvény hatálybalépésétől számított három éven belül nyújthatják be a kártérítési kérelmet, melyet az egészségügyi minisztérium fog elbírálni.

„Lehetőség nyílik olyan igazságtalanságok megszüntetésére, melyek több mint ötven éve megoldatlanok” – reagált a törvénytervezetre Eva Matyášová, a kormányzó ANO mozgalom képviselője. Párttársa, a javaslatot a parlamentbe benyújtó Helena Válková emberi jogi kormánybiztos, volt igazságügyi miniszter szerint sok érintett már a hatvanas-hetvenes éveiben jár, ezért nem lenne méltányos még évekig várakoztatni őket.

A kártérítés összegét az Európai Bíróság határozta meg 2011-ben egy hasonló, a szlovákiai roma nők kényszersterilizálásával kapcsolatos ítélete alapján.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Döntött a cseh képviselőház a kényszersterilizálások ügyében
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018