eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Gyászoló emberek gyülekeznek a fiatalon elhunyt Raman Bondarenka fehérorosz ellenzéki aktivista gyászszertartása idején egy minszki templom előtt  2020. november 20-án. A 31 éves festőművész Bandarenkát november 11-én civil ruhás emberek verték meg, majd később a belügyi igazgatóságról súlyos sérülésekkel kórházba szállították. Életét többórás műtéti beavatkozás ellenére sem tudták megmenteni.
Nyitókép: MTI/EPA/STR

"Vallott" a fehérorosz blogger, egy másiktól megvonták a menedékjogot

Beismerő vallomást tett a Ryanair gépről leszedett fehérorosz blogger. A támogatói szerint a fogságban megvert Roman Protaszevics az állami televízióban azt is közölte: tiszteli Lukasenka elnököt. Közben egy másik bloggertől megvonta a menekültstátuszt a szomszédos Litvánia.

A fél világ miatta tiltakozik és bírálja a módot, ahogy Aljakszandr Lukasenka elnök hatóságai a földre kényszerítették az őt szállító Ryanair-gépet, majd a barátnőjével elvitték róla.

Roman Protaszevics fehérorosz blogger, a lengyel területre áttelepült NEXTA ellenzéki portál volt és a Belarusz agya nevű Telegram-csatorna jelenlegi munkatársa viszont meglepő dolgokat mondott a fehérorosz állami tévé pénteken kiadott interjújában – amire családja és aktivisták gyorsan reagáltak és azt mondták, kényszer alatt tette.

Az egyórás ONT-interjúban Protaszevics „beismerte”, hogy „erőszakos lázongásokat” szervezett tavaly augusztusban Minszkben,

a Lukasenka elnök hatalmát meghosszabbító és sokak szerint elcsaltnak tartott választások után.

Protaszevics akkor még a Telegram mobilalkalmazásban terjesztett NEXTA hírcsatorna alapítója és szerkesztője volt. A csatorna sok embert mozgósított a kormányellenes tömegtüntetésekre.

A mostani tévéinterjúban az aktivista feszengve válaszolt és a csuklóján sérülésnek tűnő nyomok látszottak. Azt mondta: az utcára hívta az embereket és ezért is volt "három napon át káosz az utcákon".

Az anyag végén az aktivista elsírta magát és azt mondta: szeretne normális életet élni és felhagyni a politikával. Még arról is beszélt, hogy tiszteli Lukasenka elnököt.

„Sok dolog, amiért bírálták Alekszander Grigorjevicset, egyszerűen nyomásgyakorlási kísérlet” – mondta.

"Kényszerítették"

Az aktivista apja, Dmitrij Protaszevics viszont úgy kommentálta az egészet, hogy a Lukasenka-rezsim már régóta használja a „beismerő” videók módszerét. Hozzátette: fájdalmas volt látni a felvételt és világos volt, hogy kényszerítették a fiát.

„Ezeket a dolgokat nem a fiam mondja” – kommentálta az interjút az orosz ellenzéki Dozsgy tévében.

Hozzátette, hogy a rezsim orosz barátnőjét, a vele együtt őrizetbe vett Szofia Szapegát is arra használhatja fel, hogy maga ellen valljon. Szapegát vádemelés nélkül tartják fogságban.

Szvjatlana Cihanouszkaja a litvániai emigrációban élő fehérorosz ellenzéki vezető egyik tanácsadója is keményen bírálta az interjút.

„Ez a rezsim túsz-videója. Minden erőfeszítést meg kell tennünk, hogy 460 más politikai fogollyal együtt kiengedjék”

– írta Franak Viakorka Protaszevicsről.

Lőttek az orosz párti ukrán blogger menekültstátuszának

Közben rájár a rúd egy olyan bloggerre is, aki éppenséggel nem a jogvédők és a nyugati államok kedvence és az angol nyelvű média keveset beszél róla.

A Moszkva pártinak nevezett Anatolij Sarij ukrán bloggertől Litvánia megvonta a menekültstátuszt és nemkívánatos személynek nyilvánította – így más uniós államokban sem tartózkodhat.

Ukrajnában pedig közben „hazaárulás” miatt vádat emeltek ellene.

Bár felmerül a kérdés, hogy Zelenszkij ukrán elnököt becsmérlő kijelentései miben különböznek bármely más dühös internetes kommentelő megjegyzéseitől, tény, hogy a roma kisebbséget súlyosan sértő véleményeket is megfogalmazott. A több mint 2 millió YouTube-követővel rendelkező Sarij megfellebezte a litván döntést.

Címlapról ajánljuk
Bánhidi Bence: a lecke fel van adva

Bánhidi Bence: a lecke fel van adva

A magyar férfi kézilabda-válogatott tagjai szerint a rossz kezdés volt az Egyiptom elleni vereség oka, de arra lehet építeni, hogy nyolcgólos hátrányból is felállt a csapat.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×