INFORÁDIÓ
2021. szeptember 28. kedd
Vencel

fehéroroszország

lukasenka

blogger

ryanair

Gyászoló emberek gyülekeznek a fiatalon elhunyt Raman Bondarenka fehérorosz ellenzéki aktivista gyászszertartása idején egy minszki templom előtt  2020. november 20-án. A 31 éves festőművész Bandarenkát november 11-én civil ruhás emberek verték meg, majd később a belügyi igazgatóságról súlyos sérülésekkel kórházba szállították. Életét többórás műtéti beavatkozás ellenére sem tudták megmenteni.

"Vallott" a fehérorosz blogger, egy másiktól megvonták a menedékjogot

Beismerő vallomást tett a Ryanair gépről leszedett fehérorosz blogger. A támogatói szerint a fogságban megvert Roman Protaszevics az állami televízióban azt is közölte: tiszteli Lukasenka elnököt. Közben egy másik bloggertől megvonta a menekültstátuszt a szomszédos Litvánia.

A fél világ miatta tiltakozik és bírálja a módot, ahogy Aljakszandr Lukasenka elnök hatóságai a földre kényszerítették az őt szállító Ryanair-gépet, majd a barátnőjével elvitték róla.

Roman Protaszevics fehérorosz blogger, a lengyel területre áttelepült NEXTA ellenzéki portál volt és a Belarusz agya nevű Telegram-csatorna jelenlegi munkatársa viszont meglepő dolgokat mondott a fehérorosz állami tévé pénteken kiadott interjújában – amire családja és aktivisták gyorsan reagáltak és azt mondták, kényszer alatt tette.

Az egyórás ONT-interjúban Protaszevics „beismerte”, hogy „erőszakos lázongásokat” szervezett tavaly augusztusban Minszkben,

a Lukasenka elnök hatalmát meghosszabbító és sokak szerint elcsaltnak tartott választások után.

Protaszevics akkor még a Telegram mobilalkalmazásban terjesztett NEXTA hírcsatorna alapítója és szerkesztője volt. A csatorna sok embert mozgósított a kormányellenes tömegtüntetésekre.

A mostani tévéinterjúban az aktivista feszengve válaszolt és a csuklóján sérülésnek tűnő nyomok látszottak. Azt mondta: az utcára hívta az embereket és ezért is volt "három napon át káosz az utcákon".

Az anyag végén az aktivista elsírta magát és azt mondta: szeretne normális életet élni és felhagyni a politikával. Még arról is beszélt, hogy tiszteli Lukasenka elnököt.

„Sok dolog, amiért bírálták Alekszander Grigorjevicset, egyszerűen nyomásgyakorlási kísérlet” – mondta.

"Kényszerítették"

Az aktivista apja, Dmitrij Protaszevics viszont úgy kommentálta az egészet, hogy a Lukasenka-rezsim már régóta használja a „beismerő” videók módszerét. Hozzátette: fájdalmas volt látni a felvételt és világos volt, hogy kényszerítették a fiát.

„Ezeket a dolgokat nem a fiam mondja” – kommentálta az interjút az orosz ellenzéki Dozsgy tévében.

Hozzátette, hogy a rezsim orosz barátnőjét, a vele együtt őrizetbe vett Szofia Szapegát is arra használhatja fel, hogy maga ellen valljon. Szapegát vádemelés nélkül tartják fogságban.

Szvjatlana Cihanouszkaja a litvániai emigrációban élő fehérorosz ellenzéki vezető egyik tanácsadója is keményen bírálta az interjút.

„Ez a rezsim túsz-videója. Minden erőfeszítést meg kell tennünk, hogy 460 más politikai fogollyal együtt kiengedjék”

– írta Franak Viakorka Protaszevicsről.

Lőttek az orosz párti ukrán blogger menekültstátuszának

Közben rájár a rúd egy olyan bloggerre is, aki éppenséggel nem a jogvédők és a nyugati államok kedvence és az angol nyelvű média keveset beszél róla.

A Moszkva pártinak nevezett Anatolij Sarij ukrán bloggertől Litvánia megvonta a menekültstátuszt és nemkívánatos személynek nyilvánította – így más uniós államokban sem tartózkodhat.

Ukrajnában pedig közben „hazaárulás” miatt vádat emeltek ellene.

Bár felmerül a kérdés, hogy Zelenszkij ukrán elnököt becsmérlő kijelentései miben különböznek bármely más dühös internetes kommentelő megjegyzéseitől, tény, hogy a roma kisebbséget súlyosan sértő véleményeket is megfogalmazott. A több mint 2 millió YouTube-követővel rendelkező Sarij megfellebezte a litván döntést.

Nyitókép: MTI/EPA/STR
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Szilvágyi Sándor

Életének 57. évében vasárnap este elhunyt Szilvágyi Sándor Artisjus- és Liszt Ferenc-díjas gitárművész...
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018