eur:
394.86
usd:
364.07
bux:
65532.7
2024. március 19. kedd Bánk, József
Szputnyik V koronavírus elleni vakcinák a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházban 2021. április 7-én.
Nyitókép: MTI/Varga György

Szlovákiában jelesre vizsgázott a Szputnyik V

Igor Matovic szerint ha nem vonták volna kétségbe a vakcina reputációját, akkor azzal "akár már holnap" meg lehetett volna kezdeni az oltást.

Megfelelőnek bizonyult a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) orvosbiológiai központjának összes tesztjén a Szputnyik V vakcina - jelentette be Igor Matovic szlovák kormányfőhelyettes Pozsonyban.

"A SAV orvosbiológiai központja által készített 14 tesztből a tizennegyedikben is jelesre vizsgázott (a vakcina)" - jelentette ki Matovic, akinek szavait a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség idézte. A pénzügyminiszteri posztot is betöltő kormányfőhelyettes kiemelte: amennyiben a szlovák állami gyógyszerfelügyelet (SÚKL) nem vonta volna kétségbe a vakcina reputációját, akkor azzal "akár már holnap" meg lehetett volna kezdeni az oltást.

Igor Matovic az orosz vakcinát célzó "tudatos károkozásnak" minősítette a SÚKL-nak azt a megállapítását, hogy "csak a név közös" a 40 különböző országba szállított orosz vakcinában.

"Emiatt, hogy a SÚKL főnöke egy ilyen durva hazugságot engedett ki a világba (.) emiatt lesz szükséges, hogy a vakcina tesztelésének eredményeit a magyarországi OMCL laboratóriumban is megerősítsék" - jelentette ki Matovic.

A csütörtökön hivatalos látogatáson Prágában tartózkodó Eduard Heger szlovák kormányfő cseh hivatali partnerével, Andrej Babissal közösen tartott sajtótájékoztatóján azt mondta:

Szlovákia már május elején elkezdhetné az oltást a Szputnyik V-vel, amennyiben azt a magyarországi laboratóriumi vizsgálatok megfelelőnek találják.

Igor Matovic a múlt héten Budapesten kért segítséget a Szputnyik V bevizsgálására, miután arról a SÚKL mind ez idáig nem adott ki végleges szakvéleményt. A szlovák kérésre reagálva Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter akkor azt mondta: Magyarország segít Szlovákiának az orosz oltóanyag bevizsgálásában.

Igor Matovic, aki az oltóanyag-beszerzés kapcsán Szlovákiában kialakult koalíciós válság következményeként két hete volt kénytelen távozni posztjáról, a múlt héten annak a véleményének adott hangot, hogy az orosz vakcina ellen valaki "piszkos játékot" folytat.

Egy nappal később a Szlovákiába érkezett orosz vakcinák ügye újabb fordulatot vett, ugyanis az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RDIF) ismétlődő szerződésszegésre hivatkozva arra kérte a szlovák kormányt, hogy juttassa vissza a már leszállított vakcinákat.

Szlovákia korábban 2 millió darab orosz vakcinát rendelt, ebből eddig 200 ezer érkezett meg az országba, de felhasználásra mind ez idáig nem került.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×