eur:
383.99
usd:
354.05
bux:
68846.13
2024. május 25. szombat Orbán
Nyitókép: Pixabay

Home office-ba parancsolta a dolgozókat a szlovák kormány

A Munkafelügyelet által végrehajtott ellenőrzésekre számíthatnak a szlovák munkáltatók, miután a kormány elrendelte, hogy akinek munkaköre megengedi, otthonról kell, hogy dolgozzon. Akiknek mégis be kell járniuk a munkahelyükre, azokat a munkáltatónak rendszeresen le kell tesztelnie. Ez az intézkedés addig lesz érvényben, amíg Szlovákia a fekete és bordó színnel jelölt zónából át nem lép egy enyhébb fázisba.

A szlovák Munkatörvénykönyv szerint az otthoni munkavégzést már a pandémia első hulláma alatt is lehetővé kellett tennie a munkáltatóknak. Milan Krajniak munkaügyi miniszter szerint ennek ellenére előfordult, hogy néhány munkaadó nem engedélyezte a home office-t. „Sok olyan eset volt, amikor a munkavállaló, mondjuk egy könyvelő, otthonról is el tudta volna végezni a feladatát, de a munkaadója ezt nem tette számára lehetővé. Az ilyen eseteket ki fogjuk vizsgálni” – ígérte a miniszter.

A szaktárca ezért a Munkafelügyelettel együttműködve ellenőrizni fogja, hogy azok a munkáltatók, akiknél ez lehetséges, bevezetik-e a home office intézményét. Simona Šusteková munkajogi szakértő viszont nem tudja elképzelni, miképp fogja mindezt felügyelni az állam. „Mert minden munkáltató magánügye, hogyan határozza meg azt, hogy az adott feladat elvégzése lehetséges-e a munkavállaló otthonából, vagy szükséges a fizikai jelenléte a munkahelyén” – fogalmaz Šusteková.

„A szlovákiai munkahelyek többsége még mindig igényli a fizikai jelenlétet” – ezt már Eva Sadovská, a Wood and Company vállalat munkatársa mondja, aki szerint Szlovákia azok közé az országok közé tartozik, ahol a legkevésbé élnek a home office-szal. „Az OECD adatai alapján a fővárosokban a legmagasabb az otthonról végzett munka aránya. Igaz ez Szlovákia esetében is, mert amíg Pozsonyban az ez arány meghaladja a 42 százalékot, addig az ország más régióiban csak a munkavállalók 25-30 százaléka képes az otthoni munkavégzésre” – teszi hozzá az elemző.

Akiknek a fekete és bordó színnel jelölt járásokban mégis be kell járniuk a munkahelyükre, azok számára szükséges lesz a rendszeres mintavétel. A munkáltatók ugyanakkor az egészségügyi személyzet és a mobil mintavételi pontok hiányára hívják fel a figyelmet.

„Meglehetősen sok kiadással jár, ha egyik-másik vállalatnak nincs saját egészségügyi személyzete. Ilyenkor a tesztelést egy külsős cégtől kell megrendelni,

aminek költségeit nem minden esetben takarja be az állam által nyújtott kompenzáció” – jegyezte meg Martin Hošták, a Munkáltatók Országos Uniójának titkára.

A vállalkozók azt állítják, ők nincsenek a tesztelés ellen, ugyanakkor azt javasolják, hogy Szlovákiában is úgy működjön a rendszer, mint a környező országokban, azaz önkéntesen, és az állam alakítsa ki a tesztelőpontok megfelelő hálózatát.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Biden egy „mémguru” bevetésével célozná meg a fiatalabb szavazókat

Biden egy „mémguru” bevetésével célozná meg a fiatalabb szavazókat

Ahogy forrósodik az amerikai elnökválasztási kampány, Joe Biden is felgyűri az ingujját és olyan módszerekhez folyamodik, amelyeket eddig nem társítottak hozzá. Biden is be akar szállni a mém-háborúba és az ellenfelet (azaz Donald Trumpot) cikiző montázsokkal próbálja maga mellé állítani a fiatalabb nemzedékek eddig apolitikus tagjait.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×